Реклама

spot_img

Радев: НАТО да е вписан в Европейския стълб на сигурност

Снимка: БГНЕС

Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури. Това заяви президентът Румен Радев днес във видеоконферентна връзка на високо равнище на страните от формата Б9, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха мнения и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на предстоящата през юни среща на върха на Алианса в Брюксел. Като специален гост във форума участва президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавните и правителствени ръководители потвърдиха общия ангажимент за модернизация на силите за отбрана, както и активното участие в изграждането на архитектура на сигурност, гарантираща стратегическа стабилност на европейския континент.

По думите на президента Радев, важно поле на съюзническите дейности продължава да бъде силната ангажираност с партньорите по цял свят. За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, подчерта държавният глава. Румен Радев открои и ролята на Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта, подчерта още президентът.

В изключително важни моменти за нашата сигурност Алиансът успя да засили политическото си измерение и показа, че в днешно време сигурността не е само военна надеждност, а много повече, посочи Румен Радев. В своята история НАТО винаги е доказвал своята ефективност и сила чрез способността си да адаптира стратегическата си визия и необходимите практически действия в съответствие с актуалните предизвикателства. В тази връзка българският държавен глава открои значението на стратегия „НАТО 2030“ за укрепване на глобалната ролята на Алианса и адаптиране към новите предизвикателства през следващото десетилетие.

Участниците във форума се обединиха около позицията че политиката на „отворени врати“ на НАТО трябва да се запази и да бъдат подкрепени страните, които се стремят към пълноправно членство, да изпълнят необходимите условия за това.

По време на разговора на високо равнище беше приета и обща декларация, която очертава рамката на бъдещото партньорство на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия „НАТО 2030“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Изгоря къща в Смолян, няма жертви и ранени

Пожар изпепели в понеделник къща в ромската махала на...

Пловдивският митрополит Николай се оттегля от избора за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви в обръщение в понеделник, че...

15 миньори са затрупани в рудник в руската Амурска област

15 миньори са затрупани в мина в руската Амурска...

За Русия безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна идея сега

Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие...

Зеленски благодари на ЕС за допълнителните 5 млрд. евро за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски в понеделник благодари на ръководството...

ЕС договори санкциите за израелски заселници на Западния бряг

Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) в...

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха преговори, отново без изявления

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха минути преди 20...

България и ЕС осъждат руските избори в украински територии

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ и Япония призовават държавите да не разполагат ядрени оръжия в орбита

Съединените щати и Япония предложиха в понеделник резолюция на Съвета за...

Палестина назначи нов премиер

Палестинският президент Махмуд Абас назначи Мохамад Мустафа за министър-председател...

Украйна свали 17 дрона при поредната руска атака

Украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха 17 от 22...

Васил Тончев: При нови избори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ може да имат общо под 120 депутати (ВИДЕО)

Социологът коментира Споразумението за управление между двете формации

Изгражда се Национален регистър за домашното насилие

Започна работа по изграждането на Национална информационна система за превенция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img