https://www.gerb.bg/bg

Работим за стабилност и среда за инвестиции, увери Денков посланиците

Снимка: Филип Станчев, Информационна агенция News24sofia.eu

Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Липсата на стабилност през последните повече от две години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно по време на разговорите.

Това заяви премиерът днес Николай Денков по време на срещите си с посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) и САЩ, съобщават от правителствената пресслужба.

Като домакини на дискусията, той и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, представиха приоритетите на правителството, което пое държавата при ясно разписана законодателна програма и активно работи за изготвяне на конкретна управленска програма. Основните външнополитически теми за България остават влизането в Шенген и в еврозоната.

За да постигнем не само тези две цели, но и за да подобрим реално живота на българските граждани, е важно да има стабилен парламент, който да приеме необходимите закони„, каза премиерът. Той постави акцент върху работата за постигане на реално върховенство на закона в страната, което може да стане единствено чрез сериозна реформа на съдебната система.

България ще активизира усилията си, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим. Предстои правителството да определи национален координатор по тази тема. На среща с посланика на Съединените щати в нашата страна Кенет Мъртън, премиерът пое ангажимента лично да наблюдава този процес.

Двамата обсъдиха много теми – сред които сигурността и отбраната, търговията, енергетиката, програмите за научен и за студентски обмен.

В кратки срокове България ще изпрати в САЩ поне две търговски аташета, стана ясно на срещата. Двете страни очакват положителен ефект от тази стъпка. Според посланик Мъртън през последните няколко години американските инвеститори са се въздържали от активност тук най-вече заради политическата нестабилност в страната.

Българският премиер подчерта ролята на САЩ за диверсификацията в сферата на енергетиката и отбеляза договора с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво. За да завърши този процес обаче, е необходимо американското гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Денков обясни намеренията на България да въведе по-тежки наказания за трафик на хора. Двамата се обединиха около общото становище, че противодействието на дезинформацията е приоритет и за двете страни и ще работят по него заедно.

Премиерът и Мъртън обсъдиха също сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, подготовката на двустранно споразумение за социална сигурност, европейската интеграция на Западните Балкани и други теми от общ интерес.

Двамата се съгласиха също, че програмите за научен и за студентски обмен – съответно Fulbright и Work&Travel, са позитивни примери за отлично сътрудничество.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg