https://www.gerb.bg/bg

Президентът на Виетнам подаде оставка след една година на работа

Снимка: EPA

Виетнамската комунистическа партия прие в сряда оставката на президента Во Ван Туонг, се казва в изявление на правителството, цитирайки „недостатъци“, в знак на политически сътресения, които могат да навредят на доверието на чуждестранните инвеститори в страната, предава „Ройтерс“.

Правителството каза в изявление, че Туонг е нарушил правилата на партията, като добави, че тези „недостатъци са повлияли негативно на общественото мнение, засягайки репутацията на партията, държавата и него лично„.

Централният партиен комитет, висш орган за вземане на решения в управлявания от комунистическата партия Виетнам, одобри оставката на Туонг само около година след избирането му.

Президентът има до голяма степен церемониална роля, но е една от четирите най-високи политически позиции в нацията от Югоизточна Азия.

Заседанието на комисията предшества извънредната сесия на парламента на Виетнам, насрочена за четвъртък, когато се очаква депутатите да потвърдят решенията на партията.

Големите промени в ръководството на еднопартийната държава напоследък бяха свързани с широкомащабната кампания за борба с подкупите, която има за цел да изкорени широко разпространената корупция, но също така се подозира от критиците, че е инструмент за политически вътрешни борби .

53-годишният Туонг напусна поста дни след като виетнамската полиция обяви ареста за предполагаема корупция преди десетилетие на бивш ръководител на провинция Куанг Нгай в централен Виетнам, който е служил, докато Туонг е бил партиен шеф там.

Туонг беше широко смятан за близък до генералния секретар Нгуен Фу Тронг, най-влиятелната фигура във Виетнам и главният архитект на кампанията срещу корупцията.

Миналата година, когато бившият президент Нгуен Суан Фук се оттегли, след като партията го обвини в „нарушения и неправомерни действия“ от служители под негов контрол.

Настоящата политическа криза може да бъде решена с бързото избиране на нов президент, но остават рисковете повтарящите се смени на висши лидери да навредят на бизнес настроенията в страна, която е силно зависима от чуждестранни инвестиции.

Фондовата борса в Хо Ши Мин, основната борса в страната, загуби в понеделник близо 3% в първите часове на търговия, след като започнаха да циркулират новини за предстоящата оставка на президента.

Нетните продажби на чуждестранни инвеститори през първите два дни от седмицата възлизат на около 80 милиона долара, според брокер Mirae Asset Securities.

Отстраняването на Туонг може да доведе до допълнително забавяне на политическите и административните решения, тъй като служителите са по-загрижени за арката на антикорупционната кампания„, каза базиран във Виетнам съветник на чуждестранни корпорации, отбелязвайки обаче, че позицията на Виетнам по ключови политики няма да се промени.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Великобритания освобождава предсрочно затворници заради пренаселени затвори

Британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg