https://www.gerb.bg/bg

Президентът и турският посланик в България обсъдиха увеличения миграционен натиск към Европа

Увеличаването на пропускливостта на граничните пунктове по общата граница с Турция е от значение не само за бизнеса и гражданите на двете държави, а и за ЕС. Българските институции напълно осъзнават значимостта на този въпрос и предприемат действия за неговото решаване.

Около това мнение се обединиха президентът Румен Радев и посланика на Турция в София Айлин Секизкьок, съобщиха от администрацията на президента. Двамата проведоха среща днес на „Дондуков“ 2, на която бяха разгледани възможностите за активизиране на сътрудничеството в икономиката, енергетиката и сигурността и подобряване на свързаността.

Припомняме, на 25 август двама български полицаи загинаха в опит да спрат автобус, пълен с мигранти, влезли нелегално в страната през сухопътната ни граница с Турция.

Радев и Секизкьок обсъдиха съвместното противодействие на трансграничната престъпност и нелегалния трафик на хора. 

Отчетено бе увеличаване на миграционния натиск към Европа, както и необходимостта от по-добра координация, споделяне на опит и информация между институциите от двете държави, така че да се пресекат нелегалните канали на организирана престъпност и трафик на хора. Съвместното противодействие на трансграничната престъпност и нелегалния трафик от институциите на двете държави, също беше сред темите на разговора.

Българският президент и турския посланик в страната ни обсъдиха и ограничаване на последствията от енергийната и икономическата криза чрез засилване на двустранното партньорство.

Държавният глава открои значимостта на Турция като важен партньор за страната ни в областта на енергетиката, както и интересът на България за последващо разширяване на диалога в тази област. 

България е износител на електроенергия за югоизточната ни съседка, а на територията на Турция се изграждат нови терминали за втечнен газ, които могат да осигурят в бъдеще алтернативни доставки на енергийни ресурси за региона, беше отбелязано на срещата. Румен Радев оцени високо усилията на Република Турция за деескалация на конфликта в Украйна, както и за минимизиране на вторичните негативни последици от войната за нашия регион.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg