Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Прекратиха делото за полицейския побой над студента Евгени Марчев

Снимка/източник: БГНЕС

Прокуратурата прекрати делото за полицейския побой над студента Марчев, съобщи „Сега“.

По време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 година, студентът Евгени Марчев бе станал жертва на полицейско насилие. Удряли са го четирима униформени, но кои са те не е ясно. Четиримата полицаи бяха обвинени, че удряйки Марчев с ръце и крака, са нанесли лека телесна повреда на студента – сътресение на мозъка и други контузии. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а друг младеж. Адвокатът на Марчев- Полина Велчева обяснява, че боят е един и същ, т.е. няма нужда делото срещу четиримата да бъде прекратено, защото те няма как да получат нови обвинения за същото. От постановлението на прокурора, се вижда, че той тепърва ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинения за побоя зад колоните на МС.

От постановлението се разбира още, че в боя зад колоните са участвали 16 полицаи, а пострадалите са 8. Марчев е бит от четирима, които за прокуратурата са само „униформен служител“, означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски служители не е установена, няма дори инициали кои биха могли да са те, пише прокурор Иванов в постановлението си.

Велчева настоява магистратите да отменят частичното прекратяване като сочи пред съда редица нарушения на прокуратурата. Според адвокат Велчева от 15 август 2021 г. четиримата обвинени полицейските служители е следвало да бъдат отстранени от работа, тъй като Законът за МВР изисква срещу органите на реда да няма повдигнати обвинения. И до днес обаче няма данни разследващите да са предявили обвиненията на полицаите. Заради съмненията, че те продължават да изпълняват полицейските си функции въпреки висящото дело, Велчева е сезирала и вътрешния министър Бойко Рашков.

За един от полицаите от събитията под колоните е известно, че бе подслонен от главния прокурор Иван Гешев в бюрото по защита, докато то беше на прякото му подчинение. След това бюрото премина към Министерството на правосъдието и Андон Андонов беше уволнен от там, като в момента обжалва уволнението си. Преди това Андонов обжалва и дисциплинарното си наказание, наложено му от МВР през август 2020 г. – забрана за повишение за срок от 2 години. Един от свидетелите по това дело, друг полицай – началник на отдел „Специализирани сили“, уверява съда под страх от наказателна отговорност за лъжесвидетелстване, че бой не е имало.

Припомняме, че парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от „Изправи се Бг! Ние идваме!“, а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири часа спасяваха турист със счупен крак в Пирин

Пострадалият е в болница в добро състояние

ЕК отпуска допълнителни 68 млн. евро хуманитарна помощ за палестинците

Европейската комисия отпусна допълнителни 68 милиона евро под формата...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img