Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Повече от 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск

Снимка: Stock

Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е застрашен от затваряне, установи енергийната консултантска компания Wood Mackenzie в анализ, публикуван в четвъртък, тъй като маржовете на бензина се свиват и натискът за намаляване на въглеродните емисии нараства, предава „Ройтерс“.

От 465 анализирани рафиниращи мощности, консултантската компания класира около 21% от глобалния рафиниращ капацитет за 2023 г. с известен риск от закриване.

В Европа и Китай има най-голям брой високорискови обекти, излагайки на опасност около 3,9 милиона барела на ден (bpd) рафиниращ капацитет, установи Wood Mackenzie въз основа на оценката си за нетните парични маржове, разходите за въглеродни емисии, собствеността, околната среда инвестиционна и стратегическа стойност на рафинериите.

Съществуват 11 европейски обекта, които представляват 45% от всички високорискови заводи, сочи докладът.

Около 30 европейски рафинерии вече са затворени от 2009 г. насам, показват данни на индустриалния орган Concawe, като близо 90 все още работят.

Тази поредица от затваряния е предизвикана от конкуренцията от по-нови и по-модерни заводи в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на пандемията от COVID-19.

Маржовете на бензина се очаква да се свият до края на това десетилетие, тъй като търсенето намалява и санкциите срещу Русия се облекчават, докато очакваните данъци върху въглеродните емисии също ще увеличат негативното си въздействие, показва анализът на Wood Mackenzie

Оперативните разходи могат да се повишат толкова много, че „затварянето може да е единственият вариант“, каза Ема Фокс, старши анализатор в поделението за масла и химикали на Wood Mackenzie.

Междувременно огромната петролна рафинерия в Нигерия Dangote може да сложи край на продължилата десетилетия търговия с бензин от Европа към Африка на стойност 17 милиарда долара годишно, тъй като тази рафинерия може до голяма степен да задоволи африканските нужди от горива, оказвайки натиск върху европейските рафинерии, които вече са изложени на риск от затваряне поради засилената конкуренция.

Рафинерията Dangote с капацитет до 650 000 барела на ден започна производство през януари, но не беше включена в анализа на Wood Mackenzie.

Седемте високорискови обекта в Китай са малки независими рафинерии. Понякога наричани „чайници“, тези рафинерии са обект на по-строги правителствени разпоредби и се конкурират с по-големите интегрирани обекти, които обикновено са държавна собственост и са по-модерни.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зоран Миланович: Добре, че е България, за да не сме на дъното в ЕС

Хърватия е на дъното в Европейския съюз. Под нас...

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Русия изпрати още войски в Очеретине в Източна Украйна,...

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Google oтбелязa с doodle Деня на Земята – 22 април

Екологични движения в защита на земята

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Шефът на израелското разузнаване подаде оставка заради атаката на 7 октомври

Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img