https://www.gerb.bg/bg

Попариха БСП за временна комисия, която да следи как се изгражда Националната детска болница

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите не приеха проект на решение за създаване на Временна комисия по повод изграждането на „Национална многопрофилна детска болница“ в гр. София. Вносители са лидерът на БСП и група народни представители. Народните представители гласуваха с 60 гласа „За“, 3 гласа „против“ и 89 гласа „въздържали се“.

Депутатът от БСП Иван Ченчев представи мотивите за създаването на временната комисия. БСП слушат само обещания за националната детска болница, но питат с какви средства ще се случи. Временната комисия е важна и необходима и ще спомогне за установяване на факти и да привика заинтересовани страни, изпълнители на целия инвестиционен проект, за да се следи изкъсо и пряко проектът по изграждане на Националната детска болница.

В контекста на дебатите Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че темата за детската болница започва да се изтърква от обещанията на всяка една власт да я реализира. Какво толкова е проблемно Националната детска болница да се изгради бързо и в едни кратки срокове, недоумява той.

Срамно е темата да продължава толкова много години, да не знаем какво се случва и къде отиват парите като бюджет за изграждането на детската болница, посочи той.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков заяви, че предложението на БСП за създаване на временна комисия за изграждането на Националната многопрофилна детска болница е прекрасно. Той ще подкрепи предложението на „червените“ за изграждането на временната комисия.

Ченчев репликира Чолаков и заяви, че има някакви предварителни очаквания за болницата, но всичко е напред в бъдещето. Ако комисията установи фактите, да изиска повече информация и да следи процеса по изграждането на болницата, ще има смисъл от временната комисия. Национална многопрофилна болница е жизненонеобходима, подчерта народният представител.

Бившият социален министър в правителството на Кирил Петков и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков каза, че детската болница трябва да я има и след 50 г. лутане, държавата е на път да направи нещо добро за децата. Остава отворен въпросът обаче къде ще се изгради Националната детска болница, по думите му. Гьоков изтъкна, че още един контрол, който може да окаже временната комисия е дали новият здравен министър след ротацията, ще постави като приоритет изграждането на детската болница. Той се надява още при изграждането на болницата да има абсолютна прозрачност, да се отговори на въпросите на обществото и с приключване работата на комисията обществото да знае кога ще бъде изградена болницата, какви ще бъдат средствата, които ще се изразходват, да има прозрачност и яснота.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg