https://www.gerb.bg/bg

Полицаят, стрелял по 18-годишния крадец, може и да не получи обвинение (СНИМКИ/ВИДЕО)

Теоретично е възможно да не бъде образувано досъдебно производство и да не бъде повдигнато обвинение срещу полицая, стрелял по 18-годишния крадец в София. Назначена е токсикологична експертиза, за да се установи липсата или наличието на алкохол и наркотични вещества. Предстои да бъдат назначени балистични, физико-химични, съдебно-медицински, видео-технически експертизи.

На брифинг пред журналисти заместник-градският прокурор Христо Кръстев обясни, че наблюдаващият прокурор ще прецени дали да повдигне обвинение на полицейски служител. Всеки един детайл е от изключително значение, защото всеки един детайл може да промени решението на прокуратурата. Възможността за стрелбата може да е по няколко мотиви: от неизбежна отбрана, през превишаване на пределите на неизбежна отбрана, през професионална непредпазливост до евентуален умисъл на убийство. Това ще бъде установено след изготвяне на всички назначени експертизи и след разпита на свидетелите.

Кръстев добави, че полицаят най-вероятно се е целил в органи, които не са жизнено важни. Направен е оглед на труп в горната част на тялото. Тепърва ще се установява дали има други огнестрелни рани. Обект на разследване е и от какво разстояние е стреляно по 18-годишното момче. Не може да се твърди за пряк умисъл на деянието на полицая. Не може да се каже все още дали става въпрос за боен, стоп патрон или газови патрони. Иззети са веществени доказателства.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев, снимка: БГНЕС

Другите двама задържани вследствие на грабежа са непълнолетни, с повдигнато обвинение и са задържани до 48 часа. Те имат криминални регистрации, но все още не се знае дали са осъждани или не. В рамките на днешния ден е внесено искане до Софийска районна прокуратура за постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Извършен е оглед на местопроизшествието, като са иззети три гилзи, като на 100 метра от тях е намерена и кръв, която също е иззета. Разпитани са и двама полицейски служители, от които са иззети отривки от двете им ръце за барутни и капсулни частици, за разследване е взето и тяхното униформено облекло. Извършено е и тестване на двамата полицейски служители за наличие на употреба на алкохол и наркотици, като резултатът е отрицателен.

Директорът на СДВР Любомир Николов, снимка: БГНЕС

Директорът на СДВР Любомир Николов представи и хронологията на криминалното деяние.

В нощта на 17 срещу 18 септември в четвърто районно е получен сигнал от телефон 112 за извършен грабеж на две момичета на 18-годишна възраст от 3 непознати за тях лица, като пострадалите дали конкретно описание на извършителите. Те ги описали като лица на млада възраст около 18-годишни, облечени с маски на лицето. Незабавно е изпратена полиция, за да работи по горещи следи за установяване на извършителите. Около 5.30 постъпва сигнал от охрана на столичен мол в близост до бул. „Черни връх“ 47, че три лица са прескочили ограда и се оттеглили в посока кръговото на зоологическата градина. Екипът на полицията предприел незабавни действия по издирване на лицата и установили, че трима души с подаденото описания влезли в автобус 120, който тръгва от Зоопарка. Полицията поддала звуков и светлинен сигнал на автобуса, той преустановил движението и от автобуса се опитали да избягат трима души.

След предприетите действия на служителите на МВР едно лице било установено в автобуса, а други две се опитали да избягат до първото кръгово кръстовище до Зоопарка. В този момент един от полицаите тръгнал след двете бягащи лица и няколко пъти извикал „Стой! Полиция! Ще стрелям“, но те не съобразили с командата и продължили да бягат. Полицаят произвел два контролни изстрела, които са потвърдени от лица, които са били в близост до района, след което същият произвел изстрел по едното от бягащите лица. Впоследствие, когато полицаят видял, че е ранил бягащият, го е качил в полицейския автомобил и го е закарал за оказване на медицинска помощ в Токуда. След намесата на лекарите се е установило, че лицето е починал.

Полицейският служител, възпроизвел изстрела е безупречен полицейски служител със 7 години стаж в системата на МВР – лице на 33 години, многократно награждаван от министри в предходни правителства с парични награди“, уточни Николов. Той добави, че другите двама задържани във връзка с грабежа са стари познайници на полицията. Контролните органи са установили, че въпросните са извършители на множество грабежи. Установено е, че са действали по един и същи начин: използвали са метална или гумена палка, с която причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали нееднократно с оръжие, което жертвите не споменават да са виждали. Заплахите са били само вербални, но от разпитите на пострадалите лица личат следи от насилие с твърд предмет. Намерени са и изхвърлени вещите на жертвите, подали сигнал срещу крадците.

Има и информация, че полицаят, стрелял по 18-годишното момче, е използвал лично оръжие. Това съобщи bTV, като се позовава на два независими един от друг източника. Полицаят е имал в себе си както лично, така и служебно оръжие. Пред разследващи той е разказал, че по време на преследването служебното е изпаднало, затова е използвал личното си оръжие. Според източниците на медията, полицаят е обяснил, че до стрелбата се е стигнало, след като 18-годишнят е посегнал към чантата си, а униформеният решил, че ще извади оръжие. До този извод стигнал, след като е имало данни, че бандата извършва грабежи.

Припомняме, че полицай стреля по бягащ крадец в столицата. 18-годишният незабавно бе откаран в болнично заведение, но почина. Инцидентът става след подаден сигнал около 5.15 от охранител в столичен бизнес център, че трима маскирани прескачат оградата на обекта. Изпратените на място полицейски екипи подгонили крадците. Двама побегнали, а третият, 15-годишен младеж, е задържан на място.

При преследването били произведени предупредителни изстрели в безопасна посока, но бегълците не спрели. Оказало се, че случаят има и предистория. Малко след 2 часа в полицията бил получен сигнал, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили едно от тях и след заплаха им взели раница с лични вещи и пари. По време на предприетите оперативно-издирвателни действия бил получен и сигналът от охранителя на бизнес центъра.

Работата по изясняване на обстоятелствата около случаите продължава.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg