https://www.gerb.bg/bg

„По пладне срещу Путин“: Хиляди руснаци протестираха мирно пред секциите

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Хиляди хора се явиха в избирателните секции в цяла Русия в неделя, за да участват в мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин.

В акция, наречена „По пладне срещу Путин„, руснаците, които се противопоставят на лидерa на Кремъл, отидоха в местните си избирателни секции по обяд, за да развалят бюлетините си в знак на протест или да гласуват за един от тримата кандидати, които се противопоставят на Путин.

Други бяха обещали в бюлетината си да надраскат името на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затвор.

Съюзниците на Навални излъчиха видеоклипове в YouTube на опашки от хора, които се редят на опашка в различни избирателни секции в цяла Русия по обяд, за да протестират мирно, предаде „Ройтерс“.

Навални беше одобрил плана „По пладне срещу Путин“ в съобщение в социалните медии, подпомогнато от неговите адвокати, преди да умре. Независимият вестник „Новая газета“ нарече планираната акция „политическото завещание на Навални„.

Има много малка надежда, но ако можете да направите нещо (като това), трябва да го направите. Нищо не е останало от демокрацията„, заяви жена, която не назова името си и чието лице беше замъглено от екипа на Навални в една избирателна секция.

Друга млада жена в друга избирателна секция, чиято самоличност е била прикрита по същия начин, каза, че е гласувала за „най-малко съмнителния“ от тримата кандидати, които се бориха срещу Путин.

Според студент, гласуващ в Москва, „историята показва, че промените се случват в най-неочакваните моменти„.

Въпреки протестиращите, които представляват малка част от 114-те милиона избиратели на Русия, Путин е готов да затегне властта си на изборите, които със сигурност ще му донесат голяма победа.

Кремъл представя политическите съюзници на Навални, повечето от които са базирани извън Русия, като опасни екстремисти, които искат да дестабилизират страната от името на Запада. В него се казва, че Путин се радва на огромна подкрепа сред обикновените руснаци, посочвайки социологически проучвания, които поставят рейтинга му на одобрение над 80%.

Тъй като Русия се простира в 11 часови зони, протестиращите гласоподаватели бяха по-скоро разпръснати, отколкото концентрирани в една маса, което затруднява оценката колко хора са се явили на протестното събитие.

Размерът на опашките във всяка избирателна секция, показан в канала на Навални, варираше от няколко десетки до няколкостотин души.

Репортерите на Ройтерс са забелязали леко увеличение на потока от избиратели, особено по-млади хора, по обяд в някои избирателни секции в Москва и Екатеринбург.

Леонид Волков, съюзник на Навални в изгнание, който беше нападнат с чук миналата седмица във Вилнюс, изчисли, че стотици хиляди хора са отишли до избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове. „Ройтерс“ не можа независимо да провери тази оценка.

В избирателните секции в руските дипломатически мисии от Австралия и Япония до Армения, Казахстан и Грузия стотици руснаци стояха на опашка по обяд.

В Берлин Юлия, вдовицата на Навални, се появи в руското посолство, за да участва в протестното събитие там заедно с Кира Ярмиш, говорител на Навални. Други присъстващи руснаци ръкопляскаха и скандираха името й.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg