https://www.gerb.bg/bg

Пламен Киров: При оставка на премиер, трябва ново връчване на проучвателен мандат

Снимка: архив БГНЕС

„Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото правителство е в оставка и трябва отново да се задейства конституционната процедура с връчване на проучвателен мандат“.

Това заяви ръководителят на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров пред БНР във връзка с формулата на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС за съвместно правителство, което да бъде оглавено за 9 месеца от Николай Денков, а след това той да подаде оставка и премиерския пост да бъде зает за същия период от Мария Габриел.

Проф. Киров изтъкна, че България все повече се превръща в република с ротационно вместо парламентарно управление, като ротацията вече била с ранг на конституционен принцип.

Според него договорката на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС е класическо коалиционно обединение на първата и втората парламентарна сила, което ще излъчи правителство. „Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно коалиционно споразумение, макар и не оформено по начина, по който се прави в други държави“, каза още проф. Пламен Киров.

По думите му също така няма никаква гаранция, че предвидената ротация на Денков и Габриел след 9 месеца ще се случи. В споразумението между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ проф. Киров съзира и намеса на външни фактори. „Началниците въведоха ред и в крайна сметка ще се роди едно такова коалиционно правителство„, отбеляза той.

Проф. Киров не вярва, че по този начин ще бъде засилено доверието на българското общество към парламентарното управление. „По-скоро този уродлив характер, който придобива парламентарното управление в България, допълнително ще отврати българския народ към парламентарната форма на управление и ще засили тенденцията все повече хора да призовават за въвеждане на „силна ръка„, допълни той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Утре излиза ДВ със Закона за хазарта, забраната на рекламата в сила от петък

Утре в Държавен вестник ще излязат последните промени, направени...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg