Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пет чувала с документи са иззети от имоти на Пепи Еврото, разкри АКФ

Снимка: Антикорупционният фонд (АКФ)

Пет чувала с документи са иззети като веществени доказателства от два имота на бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Това личи от протокола за претърсване на един от имотите на Петьо Петров-Еврото в София – апартамент на улица „Свиленица“ в близост до прочутия ресторант „Осемте джуджета“, както и опис на иззетите веществени доказателства при претърсването на този и друг апартамент в същата сграда.

Документът стана публичен, след като Антикорупционният фонд (АКФ) го приложи към поредицата си СГП-Лийкс.

Чувалите с напечатани и ръчно изписани документи обаче не са единствените иззети веществени доказателства от имотите на Пепи Еврото. Открити са още лаптопи, телефон, дискета, тефтери, десетки компактдискове, десетки аудио- и видеокасети. Съдържанието на всички информационни носители остава неизвестно.

Процесуално-следствените действия се извършват в малките часове на 30 май 2023 г. в хода на светкавично образуваното в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване, след като ден по-рано АКФ публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и тогава заместник-главния прокурор Борислав Сарафов пред „Осемте джуджета“.

Веществените доказателства, заедно със събраните при другите действия по разследването, са изпратени на 09.06.2023 г. от СРП на Върховния касационен съд (ВКС). Там по новоприетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници трябва да се администрират сигналите срещу тях, като се препратят към специалния прокурор по разследването на високопоставените ръководители на прокуратурата. Докато се чака назначаването на такъв обаче и след като разследването на СРП е прието от СГП по компетентност (тъй като касае и други магистрати), прокурорът Йордан Петров от СГП изисква и получава тези веществени доказателства от заместник-председателя на ВКС.

Така във фактическата власт на СГП попадат множество веществени доказателства с неизвестно съдържание, които потенциално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, в това число и такива на самата СГП. За чиято свързаност с престъпната мрежа около Петьо Еврото говорят няколко свидетели в разследването на СРП, изтъкват от АКФ.

Към събраните материални доказателства от имотите на Еврото в България, трябва да се добавят и онези от негови имоти в Гърция след изпратени от СРП европейски заповеди за разследване до южната ни съседка, които също са се озовали в СГП. И за които слухове из кулоарите на правосъдието говорят, че били с много по-интересно съдържание, към което „нездрав интерес“ проявили някои административни ръководители в прокуратурата.

Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция, едва ли някога ще научим. Предвид начина на администрирането им по настоящия казус и множеството публично известни данни за това какво се е случвало назад в годините с веществени доказателства по знакови дела„, коментира Николай Стайков от екипа на Антикорупционния фонд.

Всъщност в интервю, което вече бившият ръководител на СРП Невена Зартова даде за „Свободна Европа“ след подадената си оставка, тя обясни, че при претърсването на апартаментите на Петьо Еврото са иззети чували с предварително подготвени прокурорски постановления.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img