https://www.gerb.bg/bg

Пътните строители блокират 20 ключови отсечки

Снимка: архив БГНЕС

От сряда, 27 юли, пътностроителните фирми започват безсрочен национален протест, изразяващ се в ежедневни демонстрации пред Народното събрание, както и блокиране на 20 ключови пътни отсечки. В недоволството ще се включи и Българската строителна камара, както и браншовите синдикални организации.

На пресконференция в БТА председателят на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков представи основните искания на бранша – в оставащия си живот парламентът да премахне крайният срок 30 септември, когато изтичат подписаните допълнителни споразумения към договорите след гласуването на депутатите от края на април да платят половината от дължимите към бранша средства, а останалите 50% – след проверка на специална междуведомствена комисия. Освен това – да се върнат правомощията за взимане на решения по такива казуси от Народното събрание на Министерски съвет, каквато бе практиката в годините назад. Това било наложително, защото според последните законови промени решенията по подобни казуси се взимат от Народното събрание, каквото може да няма в близките месеци.

Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки. Ключов приоритет за нас, и тук искам да се обърна към всички народни представители, които имат останало държавническо мислене, да направят всичко възможно решението от 20 април да бъде променено така, щото правомощията да са в Министерски съвет, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както трябва да бъде„, каза Чайков.

Към момента държавата не е изплатила на сектора около 720 милиона лева, като заради това е блокирана работата по над 270 отсечки от републиканската пътна мрежа, уточни на въпрос на News.bg Чайков. Но подчерта – не дължимите пари са причината за протестите.

Нашата битка в момента не е за това да си получим парите, защото разбираме, че когато министърът на финансите не иска да плати, трудно можем да променим това. Сега се говори за проверка на договорите от страна на АДФИ, която, за Бога ми, не знам какви дейности ще проверява, като вече се е произнесла компетентната институция. Целта очевидно е още протакане, сигурно следващата институция, която ще проверява, ще е Светият синод или пък ЦРУ.“

Председателят на пътната камара разкритикува и работата на специалната междуведомствена комисия между финансовото и регионалното министерство, която установи, че 90% от подписаните договори представляват по същество основен, а не текущ ремонт, т.е. са незаконни.

Това е лъжа, в доклада си те с дебели букви казват, че нямат компетентност да кажат кое строителство е законно и кое не. Това е лъжа, защото правят оценката си по една единствена технология. За щастие има компетентни институции. ДНСК, която е единствената компетентна по въпроса институция, излезе с допълващо становище, не ново такова, че студеното рециклиране е технология за текущ ремонт.“

Това е основният проблем на „Продължаваме промяната“, има политически проблем – няма как да кажат, че това, което говориха след излизането на доклада на 15 юли, не е вярно. Да кажат, че поради политически съображения са си позволили да издадат доклад, в който има невярно съдържание. Този доклад не е подписан още, на тази група отдавна е изтекъл срокът на работа. Свидетели сме на чисто политически опит да не се даде дължимото на пътностроителните фирми„, съзря неизказани причини за поведението на властта браншовикът.

Друго основно искане на бранша – да бъдат индексирани договорите съобразно текущите цени на материалите, повишили се значително в последните месеци. Ако това не се случили, имало опасност да не бъдат усвоени близо 10 милиарда лева европейско финансиране.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg