https://www.gerb.bg/bg

Отлив на таджикистански работници създава риск за руската икономика

Снимка: Stock

Таджикистански работници мигранти масово напускат Русия след атентата в концертната зала близо до Москва на 22 март, предава „Ройтерс“, позовавайки се на Министерството на труда, миграцията и заетостта на Таджикистан.

Министерството обаче очаква този отлив от Русия да е временен.

Припомняме, че на 22 март в концертната зала „Крокус сити хол“ в района на Красногорск край Москва имаше въоръжено нападение, което отне живота на поне 144 човека. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението. 

Някои от атентаторите се оказаха таджикистански граждани. Таджикистан задържа девет души, заподозрени във връзки с масовата стрелба.

Шахноза Нодири, заместник-ръководител на министерството, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС, казва, че в министерствотот получават много обаждания от граждани на Таджикистан, които се страхуват и искат да напуснат Русия. Към момента повече хора се връщат, отколкото напускат Таджикистан, коментира още Нодири.

Този отлив на работници мигранти обаче е свързан с недостиг на работна ръка в Русия. Антон Глушков, президент на Националната асоциация на строителите (НОСТРОЙ), казва пред Информационна агенция „Интерфакс“, че дефицитът на работници в строителната индустрия е нараснал с 36% от началото на тази година в сравнения с 2022 г.

Руската централна банка заяви, че недостигът на персонал и последващият скок на заплатите са сред рисковете за инфлацията, които са я принудили да поддържа основния лихвен процент висок.

Според сайта на министерството 652 014 трудови мигранти са напуснали страната през 2023 г. спрямо 775 578 през 2022 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg