https://www.gerb.bg/bg

ОПЕК намекна за ключово решение за Русия

Някои от членовете на ОПЕК обсъждат възможността за временно отстраняване на Русия от участие в споразумение за добив на петрол, тъй като западните санкции и забраната на ЕС за внос на руски петрол заради войната в Украйна започват да влияят на способността на Москва да изпомпва повече, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Миналата година Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, се договори с ОПЕК+ (групата, съставена от ОПЕК, Русия и още девет други държави, произвеждащи петрол) да увеличава постепенно производството на петрол всеки месец.

Откакто обаче Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, САЩ и европейските им съюзници наложиха няколко кръга от съкрушителни санкции срещу Москва, в резултат на което цените на петрола скочиха до над 100 долара за барел.

САЩ вече забраниха вноса на руски петрол през март, а Великобритания тогава заяви, че ще го прекрати постепенно до края на годината.

В понеделник ЕС се съгласи да спре 90 % от вноса на руски суров петрол в блока до края на годината.

„Уолстрийт джърнъл“ разкри, че руският добив на суров петрол се очаква да намалее с около осем процента през тази година.

„Засега няма официален натиск ОПЕК да изпомпва повече петрол, за да компенсира евентуален руски недостиг, но някои членове от Персийския залив са започнали да планират увеличаване на добива по някое време през следващите няколко месеца“, съобщи „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на делегати на ОПЕК.

САЩ поискаха от Саудитска Арабия, най-големия износител на суров петрол в света и член на ОПЕК, да увеличи производството на петрол, за да противодейства на смущенията на световния енергиен пазар.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Предстоящите избори са изключително важни за България, конфликтът Русия...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg