https://www.gerb.bg/bg

ООН дава $19,4 млн. за помощ и интеграция на украинци у нас

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

19,4 милиона щатски долара ще отдели ООН за подпомагане и програми за интеграция на украински бежанци у нас. Това съобщи на пресконференция в БТА Седа Козуджу, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООК (ВКБООН) в България.

На 24 февруари отбелязваме 1 година от началото на войната, довела до най-голямата и бързо развила се бежанска криза в Европа след Втората световна война. 1/3 от населението на Украйна е напуснало домовете, 8 милиона украинци са намерили убежище в Европа, а 4,5 милиона са вътрешно разселени в Украйна. А войната не показва никакви признаци на стихване, обстрелите продължават, а 17,6 млн. души в Украйна се нуждаят от подкрепа„, изтъкна представителят на ООН.

Тя изтъкна и ролята на България в решаването на хуманитарната криза – именно страната ни е била сред първите в Европа, предприела мерки. До момента страната ни е регистрирала 152 000 човека под временна закрила, а 50 000 и досега се намират у нас. 90% от тях са жени и деца.

В няколко основни аспекта са разпределени средствата, която международната организация ще предостави за украинските бежанци, намиращи се в България. 14 000 души ще получат целева парична помощ, 5 000 ще получат хуманитарна помощ – одеала, посуда, хигиенни пакети и др. Общо за това перо ще бъдат отделени 7,6 млн. долара.

Ще се работи активно и за икономическата интеграция на бежанците – за това отиват 2,9 млн. долара. „50% от бежанците в България са с висше образование, хора, които желаят да работят„, изтъкна Козуджу.

За целта ще се работи заедно с компании, синдикати, НПО организации и др., за да бъдат трудоустроени и пълноценно интегрирани тези хора в българското общество.

8,8 млн. долара пък отиват за „закрила“ – най-вече активна информационна кампания, насочена към украинските бежанци, за да знаят те как да използват инструментите за помощ и интеграция, които им се предоставят. Предоставят се и правни услуги на хората в нужда.

В тази насока ВКБООН ще работи активно с българското правителство за предоставяне на безопасен и безпрепятствен достъп до територията на България и временна закрила.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

„Синя България“ с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС

"На терена на изборите е Синя България." Такава заявка...

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

„Четири Лапи“ призовават за грижа към животните с 5 съвета преди празниците

С идването на Великден нараства рязко и потреблението на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg