https://www.gerb.bg/bg

Официално: ЦИК няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини на местния вот утре (ОБЗОР)

Снимка: архив БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преразгледа решението си от вчера за гласуване на местния вот на 29 октомври само с хартиени бюлетини, стана известно на заседание на комисията днес. На брифинг в Министерския съвет по-рано премиерът призова ЦИК да възстанови машинния вот.

Както по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu съобщи, че в София протестиращи граждани се обявиха в подкрепа на машинното гласуване. Политически сили поискаха публикуването на доклада.

Заседанието на ЦИК

На заседанието на ЦИК от днес стана известно, че комисията няма да преразгледа решението си за гласуване само с хартиени бюлетини на местния вот. Беше посочено, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от Министерството на електронното управление, с което се удостоверяват машините. По-късно, на днешното заседание стана известно, че членове на ЦИК получават съобщения със заплахи.

Премиерът призова да се възстанови машинното гласуване

ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), каза още той.

Извънреден брифинг на ЦИК

На извънреден брифинг тази вечер председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че комисията категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс. Смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, посочи тя.

По повод призивите към ЦИК да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент ЦИК не намира основание за това, заяви Нейкова.

Позицията на ЦИК за доклада на ДАНС

Информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по-рано днес в интервю за БНТ. Тя отбеляза още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът.

Това е публичният код, който се предоставя на всички комисии, не говорим за тези действия и този код, а за действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила, заяви и Росица Матева – говорител на ЦИК. Според нея в доклада на ДАНС има достатъчно информация, която е доста смущаваща.

Решение на ОИК – Столична община

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община посочи в свое решение, че решението на ЦИК от вчера не поражда обвързващо действие. От ЦИК излязоха с решение, в което се посочва, че Централната избирателна комисия „констатира и прогласява нищожност“ на решението на ОИК – Столична община относно начина за гласуване на местния вот на 29 октомври, както и при евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември.

Позицията на МВР

Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха по-късно от МВР в своя позиция. „МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции“, заяви главният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно интервю.

Жалба до ВАС

Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден, каза народният представител Никола Минчев. Той обяви още, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина.

ВАС ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

Политическите сили поискаха докладът на ДАНС да бъде публикуван

Политически сили поискаха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да публикуват доклада, защото според тях няма гриф за сигурност.

Беше отправено и искане президентът Румен Радев да свика заседание на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) за намиране на решение на кризата.

Граждани се събраха в подкрепа на машинното гласуване

Пред ЦИК, която се намира в Народното събрание (бившият Партиен дом), малко след 12:00 ч. се събраха граждани, които се обявиха в подкрепа на машинното гласуване. В Русе група граждани също излязоха на протест с искане да има машинно гласуване.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Половината от американците са против центровете за задържане на мигранти

Около половината от гласоподавателите в САЩ се противопоставят на...

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Той остава под постоянно лекарско онаблюдение

Южна Корея забрани достъпа до севернокорейски пропаганден музикален клип

Медийният регулатор на Южна Корея заяви, че забранява достъпа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg