https://www.gerb.bg/bg

НСИ обвини Каримански в лъжа и манипулация

Снимка: пресцентър НСИ

В Националния статистически институт работят професионалисти, които обичат работата си и не нарушават правилата.

С тази позиция излезе НСИ в отговор на участието на Любомир Каримански в сутрешния блок на Нова ТВ на 21 януари.

От НСИ обвиниха Каримански в изказани неверни твърдения и направени внушения, които той като бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и бивш съветник в Министерството на финансите, би трябвало да знае.

От Института цитират и манипулативното според тях твърдение, че „в България често се нарушават правилата“.

Служителите на НСИ не нарушават правилата, а работят по единни европейски методологии, които се прилагат във всички държави от Европейския съюз, и затова данните на НСИ са напълно сравними с тези на останалите страни от ЕС, категорични са в позицията си.

Каримански твърди още, че е възможен „гръцки сценарий“, защото той има подозрения, че „нещо там може би има нередно“ и затова трябва да се направи европейски и международен одит на данните.

Според НСИ това е изключително манипулативно и оклеветяващо твърдение и категорично не отговаря на истината„.

И още- Любомир Каримански би трябвало да знае, че през последните две години два пъти е правен подобен „одит“ на дейността на Националната статистическа система на България. Такива проверки имаше през 2022 година от Евростат, а през 2023 година – от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Докладите от тези проверки са публични. Te бяха изключително положителни и нямаше забележки по отношение на производството на статистическите данни, посочват от НСИ.

Също така през последната година и половина са осъществени три регулярни визити от Евростат по отношение на данните, свързани със собствените ресурси на ЕС, които включват изчисляването на брутния национален доход. Комуникацията по осъществяването на визитите и изводите от тях преминава през Постоянното представителство на Република България в Брюксел и достига и до Министерството на финансите, припомнят от НСИ.

Оттам подчертаха, че в качеството му на съветник в Министерството на финансите Любомир Каримански нееднократно е канен за провеждане на срещи, като му е била предоставена възможност да се запознае с процесите по производство на статистически данни на място в НСИ. Поканите обаче останали без отговор.

През март 2024 година предстои разглеждането на готовността на Националната статистика на България за пълноправен член на ОИСР, като до момента е асоцииран член. Във връзка с това проверяващият екип от ОИСР ще има още едно посещение на място в НСИ, а през юни 2024 година в Женева ще бъде официалната процедура по оценка на българската статистика.

Така НСИ ще бъде първата българска институция, член на ОИСР.

От Института са категорични, че когато се коментират критериите за конвергенция по отношение на членството в еврозоната и в частност – критерият за инфлация, следва сравненията да се правят само и единствено на базата на нивото на средногодишната инфлация, изчислена по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), което за 2023 г. е 8.6%.

Нещо повече, през есента на 2024 година предстои визита на Евростат за оценка на съответствието в областта на индексите на потребителските цени, която визита на Евростат специално ще проверява изчисляването на инфлацията от НСИ.

Националният статистически институт ще продължи да работи по най-новите международни и европейски методологии и добри практики и няма да допусне каквато и да било чужда намеса в работата си.

Националният статистически институт работи и в посока подобряване на статистическата грамотност на гражданите на страната. В случай, че който и да било гражданин не разбира работата на НСИ, то може да посети НСИ на място и така да се ограмоти допълнително в областта на статистиката„, призоваха още в позицията си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Жертви и ранени при сблъсък между лодки в Канада

Причините за инцидента се изясняват

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg