Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нека има гейпарад, нека се женят еднополово, само да не ме задължават да им ръкопляскам

Бел. ред.: В редакцията на Информационна агенция News24sofia.eu получихме няколко критични мнения по повод протестите през последните няколко дени между гейове и нормални. Нито едно от тях не е хомофобско. Но съзнаваме, че дори минималното несъгласие с някои неща, свързани с гейпарада и привържениците му, може да се тълкува като подкрепа на хомофобите.

Такава ситуация е ненормална. Пускаме тук един от коментарите, които описват това противоречиво положение. Накрая пускаме и цитат от статус на Евгени Минчев във Фейсбук (без негово съгласие), предназначен само за приятелите му , в който той развива идеята, че гей общността сама се държи като малцинство и създава настроения срещу себе си.

Националсоциализмът е изтребвал в лагерите на смъртта не само евреи, цигани, хомосексуалисти.

Но тях ги е изтребвал именно като такива. Това е голяма разлика. Не че между тях има нещо общо. Общото го е създал фашизмът. Това са групи хора, дискриминирани и преследвани, подлагани на масово унищожение поради принадлежността си към някаква общност.

Затова в цивилизованите общества има такава повишена чувствителност за отношението към евреите, циганите и хомосексуалистите.

Зад антиеврейски, антицигански и антигей изявления наднича националсоциализмът или негови днешни аналози. Хомофобията върви ръка за ръка с много други антидемократични идеи, които искат да ограничават права и да дискриминират, расизъм, ксенофобия и др.

Но…
Не всеки, който не харесва гейпарада, е фашист. Нека не бързаме с обобщаващи контраобвинения. И не всеки човек, който смята, че гейбраковете са неестествени, е хомофоб и иска да ограничава права.

Основното за обществото е да няма никаква дискриминация. Нито по полов признак, сексуална ориентация, нито друга. Да няма нито един унизен, обиден, репресиран. Да има равни права и свобода на общуване. Но ако някой демонстрира свободата, като се разхожда полугол на шествие, трябва да приеме, че за друг това ще е възмутително и няма да го одобри.

И това не е хомофобия и дискриминация.

Не става дума за тези, които искат да забранят гейпарадите, това е антидемократично.

Т. нар. „интелектуалци“ Волен Сидеров, Петьо Блъсков, Юли Москов и др.,

които подписаха писмо да се забрани гейпарада в София, са антидемократи и се опитват да дискриминират.

Не трябва да има дискриминация и към хора, които не ръкопляскат на гейпарадите.

Не всеки, който не харесва гейпарада, иска да го забрани. Да не харесваш прекалено гримиран мъж с ярък чорапогащник, който си върти задника предизвикателно, не е хомофобия.

Може да не харесаш и жена с подобен вид. Не можеш да задължиш някого да харесва или не харесва нещо.

Не можеш също така да искаш някой да декларира колко подкрепя гейпарада, ако му е все едно. Защото има хора, на които им е безразлично дали ще има гейпарад, на които им е все едно дали човекът, от когото купува дрехи, примерно, е хомосексуалист. Но такива безразлични вече са съмнителни. От тях се иска да заявят активна положителна позиция към гейпарада.

И става така, че по повод гейпарадите започва своеобразен лов на вещици, тоест на хора, заподозрени в хомофобия. Някой нещо казал иронично, някой виц, нещо подигравателно, или просто премълчал и вече е обявен за хомофоб и са готови публично да го осъдят. Да му лепнат етикет, че е ретрограден, антидемократ или направо прикрит расист, нацист.

Хомофоб се използва като събирателен образ на всичко това.
Това също е вид репресия и дискриминация. И от словесна, понякога в някакви колегиални кръгове, групи, общества, тя се превръща в реална.

Нямам нищо против гейпарадите. Искам също така да разрешат по-бързо еднополовите бракове, защото обществото у нас има проблем. От една страна има права, за които някои трябва да се борят. От друга тече някакъв лов на вещици-хомофоби. Истерично противопоставяне, замеряне с обиди и лепене на етикети.
Обществото ни е изостанало и хомофобските настроения са преобладаващи. Но и гейобщността се държи контрапредизвикателно и вместо да предизвика симпатии, дразни. Гейпарад в Ню Йорк, примерно, е шествие на веселбата. Гейпарад в София е някаква война и замеряне с обиди и от двете страни.

И аз съм либерал. Но има една категория либерал-фундаменталисти, свръхполиткоректни, които са

ловци на обиди

Всъщност ловци на вещици. Търсят и натрапват постоянно някакви открития за уж хомофоби, уж антисемити, уж антицигани, (пази Боже дори само да употребиш думата циганин, каквато употребяват и образовани цигани). Погазваш религиозни права, ако не одобряваш ислямски забрадки на публични места, ако смяташ, че камбаната на църквата може, а молитвата по високоговорителите на минарето – не е същото.

За такива ловци на вещици виц или шега е кощунство. Не се осмелявай, ще те обявят за изостанал, антиевропеец и т. н. Те са единствените и посветените.

Айде по-полека. Гей активистите нека си правят паради, ще гласувам с две ръце за тяхното право да се женят помежду си, но нека не нападат наляво и надясно. Сам по себе си този лов на вещици създава антигей настроения.


Евгени Минчев за гейпарада: Никой не ви е длъжен

Гейовете сами се поставят в ситуация на малцинство, след като изискват приобщаване и разбиране от останалите чрез демонстрации и паради.

Бих препоръчал не тъпи снимки с гей знамето а подобаващо поведение, което да ги направи неразличими от хората и общоприетите норми. Никой никога няма да възприеме (включително и аз) лакирани нокти, оскубани вежди, лилави чорапогащи (на мъжки крака), нито мяукане вместо говор, нито поведение на разтопен кламер, вместо устойчиво, мъжко поведение, както е определила Природата.
Никой не ви е длъжен.

Гейовете сами се определят като малцинство и затова ще бъдат третирани като такова преди, по време и след всеки ненужен парад. Просто живейте и работете наравно с останалите и не изисквайте специално отношение и внимание. Просто си го издействайте, като не го изисквате със странни демонстрации.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията...

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа...

1 май – Ден на труда

Началото е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ

Петима мъже попаднаха в ареста след масов бой в Самоковско

Петима мъже попаднаха в ареста след масово сбиване в...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img