https://www.gerb.bg/bg

Не кога пристигат Ф-16, а дали ще сме готови да летим – въпросът на Тагарев

Снимка: архив БГНЕС

Не сме най-слабото бойно звено на НАТО – има членки, които изобщо нямат бойна авиация, заяви военният министър Тодор Тагарев в студиото на Нова телевизия в рамките на въпрос за програмата за модернизация на армията ни.

Доставката на Ф-16 върви по план, включително и обучението на пилотите ни. Притеснително е не кога ще дойдат самолетите, а дали ние ще сме готови да ги посрещнем. Става въпрос за инфраструктурното подсигуряване и подготовката на инженерно-техническия състав, което изобщо не е започнало. Информацията, с която разполага военният министър Тодор Тагарев, е „притеснителна“ по отношение на последните две.

Военният министър Тодор Тагарев отделя повече време да си изясни какво се случва в информационното пространство, отколкото да се ориентира какво е точното състояние на армията. Министърът призова медиите да се включат по-активно в противодействие на дезинформацията и откровените лъжи.

Тагарев заяви, че всички политици, включително лидерите на парламентарно представените политически сили, са напълно наясно с решението на Народното събрание за обучението на украински медици и бойци и какъв точно е обхвата му. Използването на израза „жива сила“ издава пряка защита на интересите на Кремъл, както и на други термини, заяви Тагарев.

Той не вижда какво друго може да се направи, за да се опровергае лъжата, че ще изпращаме „жива сила“ в Украйна. Казал го е лично той, казал го е няколко пъти премиерът Николай Денков, няколко пъти и вицепремиерът Мария Габриел, също началникът на отбраната.

Тагарев заяви, че одобрената от МС военна помощ за Украйна е в рамките на решението на Народното събрание от декември миналата година и горе-долу в същия обем и включва боеприпаси. Списъкът обаче е поверителен.

Това, което изпращаме, е съобразено да съответства на заявеното от Украйна и на нашите възможности – т.е. да не нарушаваме нашата боеспособност, включително и обучението на нашата армия.“

Тодор Тагарев подготвя решение и за промяна по отношение на отказа ни да се включим в инициативата на ЕС за производство на боеприпаси. Странни били изявленията на предишното ръководство, тъй като европейската инициатива е в три направления – да се дадат 155 мм снаряди на Украйна, да се възстановят запасите на такива и да се увеличат. Неслучайно еврокомисарят Бретон е посетил първо нашата страна, тъй като ние имаме възможности за производство и то големи и няма никаква логика да казване „не“, особено при положение, че предложението е с европейски средства да се пренастроят производствени линии, обясни Тагарев. А и така или иначе България, въпреки че не разполага с такива снаряди сега, трябва да премине към тях, тъй като това е натовския стандарт. Няма никаква лотика съзнателно от производител и снабдител да се превръщаме във вносител.

Министър Тагарев е разпоредил засилване на охраната на предприятията, на които е принципал след взрива и пожара на склада на Гебрев край Карнобат. Иска обаче ясно и категорично обяснение за предишните взривове, защото и до този момент няма такова, а вече са минали 7-8 години. Сета сякаш много удобно се случват отново такива взривове, преди съвпадаха с кампанията в Сирия. Дано този път разследващите да действат по-бързо, посочи Тагарев.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg