https://www.gerb.bg/bg

Наталия Киселова не смята, че новата Конституция ще падне пред КС

Снимка: архив БГНЕС

Част от промените в Конституцията, макар и да са спорни, но нямат такава противоконституционност, която да доведе до обявяването им за противоконституционни. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред News.bg по повод дадените заявки и от страна на опозицията, и от страна на президента Румен Радев, приетите промени в новата Конституция да паднат в Конституционния съд.

Тя посочи, че има три въпроса в Основния закон, които трябва да бъдат оспорени от Конституционния съд. Първият въпрос – съотношението във Висшия прокурорски съвет (ВПС) по отношение на квотите. Доминира квотата на излъчени от Народното събрание за членове на ВПС. Предложението, което доминираше в обществените обсъждания беше да бъдат наравно – 5 на 5. Т.е. трима прокурори да бъдат избрани, плюс главния – 5, а избраните от Народното събрание да бъдат също 5. Само че народните представители предпочетоха да не променят броя избрани от Народното събрание, които остават 11 и всъщност като отидат 5 в съвета на съдиите, 6 остават в прокурорския съвет. Така че или трябваше да се запази бройката 11, или да се даде паритет на ВПС.

Вторият въпрос, който би се атакувал пред Конституционния съд е създаденият нов член 91 Б в новата Конституция, който предвижда определени принципи, по които да става подготовката, номинацията на органи, които Народното събрание изцяло или частично формира… „Или да го кажем накратко, изборът на членове на регулаторни органи да става с квалифицирано мнозинството“, обясни Киселова.

Третият въпрос – ограничаване правомощията на служебното правителство на президента.

Киселова е разочарована, че не са се провели никакви дискусии относно проекта за промени в Конституцията – видните български конституционалисти само трябвало да си кажат мнението, но нямало достатъчно добра аргументация за добри и стойностни предложения в Конституция, които били внесени от народните представители.

Наталия Киселова добави, че тепърва ще са си необходими партиите в некоалицията, тъй като промените в Конституцията са една от крачките, която е направена, за да се заздравят.

Тепърва ще им е необходимо тройното мнозинство, за да бъде формиран новият Висш съдебен съвет, Висшият прокурорски съвет, инспекторатът към ВСС, изборът на състава за КПКОНПИ. Промените в Конституцията са един от въпросите, по които сглобката се разбра„, каза още тя.

Според нея партиите в некоалицията все повече заздравят отношения по общите теми, за които са постигнали предварително съгласие.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg