https://www.gerb.bg/bg

Надзирателите отново излизат на протест

Снимка: архив БГНЕС

Надзирателите в затворите отново излизат на протест.

Синдикат на служителите в затворите в България изразява подкрепа за съвместните действия в протестната проява на КТ „Подкрепа“ и КНСБ, обявена за 11 ноември от 11,00 часа пред Народното събрание в София.

ССЗБ се присъединява към исканията на КТ „Подкрепа“ и КНСБ и настоява за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г. за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

Очакваното от обществото високо професионално ниво в сектор „Сигурност“ трябва да бъде мотивирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни членки на ЕС, и от предсказуема система на заплащане, която отразява важността на задачите, които служителите имат, посочват от синдиката.

Те припомнят, че са провели редица протести, шествия и акции, като в последните 13 години това е била единствена крайна мярка исканията им да бъдат чути.

От ССЗБ настояват Министерският съвет да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%.

Те призовават министърът на правосъдието да подкрепи исканията на служителите в затворите.

Припомняме, надзиратели и полицаи протестираха още в началото на годината за увеличение на заплатите и срещу намеренията за обособяване на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в самостоятелна структура извън МВР. Въпреки че им беше обещано увеличение на възнагражданията с актуализацията на бюджета в средата на годината, надзирателите не се отказаха да протестират.

Основните им искания останаха за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и започване на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

На 12 юни 2022 служителите на МВР и надзирателите отново излязоха на протест отново с основни искания за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и за преструктуриране на системата, което да доведе до намаляване на натовареността в големите затвори в страната.

През юли 2022 година правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева, но полученото не съответстваше на обещаното, което отново изкара надзиратели и съдебни охранители на протест пред Съдебната палата в София на 29 юли 2022 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Страстите за движението по Патриарха в София не стихват (ОБНОВЕНА)

Новата реорганизация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg