https://www.gerb.bg/bg

На 84 години почина сливенският митрополит Йоаникий

Снимка: Българска патриарши

Почина сливенският митрополит Йоаникий. Той си отиде на 84-годишна възраст след продължително боледуване. Новината за кончината му бе съобщена от Българската патриаршия.

Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ) ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и погребението на новопреставления митрополит и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Той е роден е на 02.03.1939 г. в с. Пет могили, Сливенско. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курса на която завършва през 1958 г.

От м. септември 1960 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 01.04.1961 г., в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ).

През същата година в храма „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит). На 17.03.1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14.10.1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия.

След завръщането си в България, от 01.08.1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 г., по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14.10.1970 г. до 10.12.1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария.

От края на м. декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до м. април 1975 г. Като такъв на 20.04.1975 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Велички“ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 г. На 23.03.1980 г. е избран, а на 13.04. с. г. е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

Геолог разкри мистерията около пейзажа зад портрета на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи...

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg