Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МП дава на прокуратурата 20 обществени поръчки за затворите (ВИДЕО)

Снимка: архив БГНЕС

Меко казано тревожни са изводите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проверила 20 обществени поръчки за периода 2020-2021 г. Във всяка една от обществените поръчки има сериозни нарушения – от процеса на планиране, като се премине през условията за участие в процедурата, сключване на договорите за обществените поръчки и изпълнението на самите договори.

Констатациите оповести на брифинг правосъдният министър Надежда Йорданова.

От АДФИ била изискана проверка на 20 обществени поръчки, възложени в периода 2020-2021 г. Успоредно с това въз основа на множество сигнали вътрешният одит на Министерство на правосъдието е извършило проверка на договор за изпълнение на доставка на хранителни продукти на едро за нуждите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията (ГДИН). Договорът бил сключен през 2021 г.

Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, съгласно данните от проверката на АДФИ и има индикации за измами, посочи тя.

Заместник-ръководителят на ГДИН е бил отговорен за организацията на процеса за обществените поръчки.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви, че не може да се толерира такъв тип незаконосъобразни действия в ГДИН. За това Министерство на правосъдието ще сезира прокуратурата и ще поиска от държавното обвинение да извърши проверка за наличие на престъпление, както и да се потърси отговорност на длъжностите лица, които са извършвали незаконосъобразни действия.

От Министерството на правосъдието ще искат от шефа на ГДИН да търси дисциплинарна отговорност на виновните лица. Освен това МП ще иска възстановяване на всички разходи за дейности за работа, която не е била свършена. Ние ще бъдем безкомпромисни и няма да толерираме разходване на милиони левове от държавния бюджет, закани се зам.-министър Дечев.

Той се натъкнал още в обществените поръчки за килограм кашкавал – 23 лева и за литър олио – над 5 лева. Такива действия създават нездравословна среда и засилват скептицизма на участниците в обществените поръчки, посочи Дечев и добави, че трябва да има повече участници в обществените поръчки, за да няма съмнения в правилата на играта.

Йорданова изброи фрапантните случаи от обществените поръчки:

В процедурата за доставка на хранителни продукти за териториалните поделения Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ценообразуването е с надценка над средните цени.

При обществената поръчка за облекло на служителите в ГДИН имало само един участник, който спечелил с цена близо 1 900 000 лв., като печелившата цена е била само с 484 лв. под максимума.

При обществена поръчка за доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на климатици от 10 подадени оферти, 9 са били отстранени и единственият участник е спечелил договора с по-малко от 1000 лв. от максимума.

Договор за дезинфекция и дератизация на сградите на ГДИН и териториалните служби – при подадени две оферти, единият участник е отстранен. А парите са били платени за обработка на над 8 000 квадрата, извършена от един човек за един час. Само сградата на МП е около 4 000 квадрата. Констатирани били над 82 000 лв., които трябва да бъдат върнати обратно в изпълнителя.

При възлагането на обществени поръчки за строителството – също отстраняване на участници. Напр. при преустройството на ареста в Благоевград – от 8 участника, 6 били отстранени и останали двама участници. От двамата участници спечелил този, който бил с по-високата оферта.

Фирмата, печелила най-много от обществените поръчки била „Чех Груп“. Всички договори за обществените поръчки били сключвани през 2020 г. Част от обществените поръчки са финансирани по Младежкия финансов механизъм.

Надежда Йорданова отказа да каже дали служебните правителства са сключвали такива обществени поръчки или не. Това да остане.

/видео: www.facebook.com/newsone.bg

По късно от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) изриха безусловна подкрепа за предприетите от Министерството на правосъдието действия срещу корупционните практики в ГДИН.

Случващото се е доказателство за необходимостта от общи действия и усилията ни, като организация да обърнем внимание на случаите на корупционни практики, независимо от къде се проявяват те – от страна на администрацията или от служителите от надзорно – охранителния състав и да се предприемат действия за изкореняване на слабостите„, коментират от ССЗБ.

Според синдиката това е правилният път. Организация е готова да подкрепи всички действия на Министерството на правосъдието, съдействайки с възможностите, които има, като изразява принципна подкрепа по тази тема.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Румънец задигна алкохол за над 3700 лв. от магазин в Плевен

Задържаха румънец, откраднал алкохол за над 3780 лева от...

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

За първи път България има конкретен срок за присъединяването...

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img