https://www.gerb.bg/bg

Милиони европари потичат към България за 5G свързаност и IT проекти

Милиони отпуска Европейският съюз по програми в областта на цифровата и транспортна свързаност. Механизмът за свързване на Европа и програма „Цифрова Европа“ предвиждат общо над 470 млн. евро за проекти в рамките на целия ЕС, от които могат да се възползват и български фирми.

По програмата, която бе представена в рамките на информационен ден, проведен в Представителството на Европейската комисия в България, могат да кандидатстват всички юридически лица, включително общини, образователни институции, лечебни заведения, телекоми, неправителствени организации и др. Основната цел – да се повишат инвестициите в цифрови умения, високопроизводителни изчисления, изкуствен интелект, киберсигурност и внедряване и използване по най-добрия начин на цифровия капацитет.

„Connecting Europe Facility e първата програма, която представяме днес. Възможностите са най-вече в 5G, свързани общности и международна свързаност. Тя е най-интересната програма за бизнеса. Втората част от презентацията днес е за „Цифрова Европа“, където възможностите са по-големи. 5G е технологията, която може да навлезе в общини, в държавни организации, болници, тъй като предлага ниска латентност, високи скорости и голям брой свързани елементи. Това обуславя и специфичните възможности за реализиране на проектите“, каза Дилян Берковски, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

В края на септември, или по-вероятно през октомври, ще бъде отворен приемът на документи за желаещите да се възползват от еврофинансирането компании. „Проектите ще бъдат оценявани няколко месеца, като ще имаме резултати в началото на 2023 година“, добави Берковски.

Конкретно за 5G проектите пък изискването е да участват поне две юридически лица, в това число и мобилен оператор. Вече има и подготвени проекти от такива оператори, като очакването е да бъдат класирани за финансиране.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg