https://www.gerb.bg/bg

Миглена Тянкова, Васил Петков и Явор Колев са предложени за изборни членове на ВСС

Снимка: архив БГНЕС

Предложено е издигане на кандидатурите на Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково, Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол, и Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив, за изборни членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, съобщиха от ВСС.

Съдия Тянкова е предложена от общо 32-ма съдии от Окръжен съд – Хасково и районните съдилища в съдебния район, които се аргументират с нейните лични, професионални и нравствени качества. Те са уверени, че административният и управленски опит на кандидата ще допринесе за решаване на съществуващите проблеми в съдилищата, за повишаване административния капацитет на ВСС и за връщане на доверието към него от страна на магистратите и обществото.

Миглена Тянкова има дългогодишен стаж като съдия в Районен съд – Хасково и в Окръжен съд – Хасково, от които над 17 години като административен ръководител. В периода 2004 г. – 2012 г. е била председател на районния съд, след което и към настоящия момент е председател на Окръжен съд – Хасково. В предложението е посочено, че се е доказала като съдия, съпричастен към проблемите на професионалната общност, заявяваща открито позицията си и предлагаща конкретни решения. Отбелязва се, че тя има принос за въвеждане както на редица добри практики в Окръжен съд – Хасково и съдилищата от съдебния район и страната, така и за унифицирането на такива за всички съдилища от страната. Участвала е в над 15 работни групи, дискусии и публични обсъждания, била е преподавател към НИП. Изтъква се още, че умее да работи в екип, да предлага иновативни подходи и да разработва практическото им приложение. Като председател на окръжния съд е работила при процент на натовареност над утвърдения за административните ръководители. Ползва се с уважение сред юридическата общност, а при взаимодействие с други институции винаги се ръководи от принципите на независимост, безпристрастност, прозрачност, почтеност и компетентност, се казва още в предложението.

Съдия Васил Петков е номиниран от 24-ма съдии от съдилищата в Ямбол. Той има над 18 години юридически стаж в съдебната система. Бил е младши прокурор в Районна прокуратура – Котел, съдия в Районен съд – Ямбол и негов административен ръководител, а към настоящия момент е председател на Окръжен съд – Ямбол. В предложението е посочено, че съдия Петков се ползва с авторитет на независим, безпристрастен и отлично подготвен наказателен съдия. Отбелязва се още, че притежава лидерски качества и умения за работа в екип и вземане на бързи и адекватни решения по всички управленски въпроси, проявява активност и изразява позиция по теми, касаещи съдебната система, ползва се с репутация на почтен и принципен магистрат, който с цялостното си поведение и професионална дейност ежедневно допринася за подобряване на имиджа и повишаване на доверието в съда и съдебната система.

Кандидатурата на съдия Явор Колев е издигната от 30 съдии от съдебните институции в Пловдив. Професионалният му път на съдия започва през 1998 г., като последователно е заемал длъжностите: „младши съдия“ в Окръжен съд – Пловдив, „съдия“ и „заместник-председател“ на гражданско отделение в Районен съд – Пловдив. В Административен съд – Пловдив работи от неговото създаване, като е бил заместник-председател и административен ръководител през последните пет години. Според предложението присъщите му принципност и отговорност, безспорно умение за работа в колектив, с безукорна професионална и лична етика и доказаните лидерски качества, са сред мотивите за издигане на неговата кандидатура.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg