https://www.gerb.bg/bg

Мъск обвини Байдън, че има интерес от мигрантската криза в САЩ

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Американският бизнесмен Илон Мъск в петък обвини американския лидер Джо Байдън, че толерира нелегалната миграция, за да си осигури подкрепа на предстоящите президентски избори. 

Стратегията на Байдън е много проста. Първо, пуснете възможно най-много нелегални имигранти в страната. Второ, легализирайте ги, за да създадете постоянно мнозинство – еднопартийна държава. Ето защо той насърчава толкова много нелегалната имиграция, написа той в петък в X (бивш Twitter). Това обяснява толкова малкия брой депортации. Всяка депортация е изгубен глас, убеден е милиардерът.

Мъск смята, че Байдън не прави достатъчно, за да защити южната граница на страната. Той подкрепи идеята на губернатора на Тексас Грег Абът за осигуряване на границата на щата с Мексико без помощта на администрацията.

По-рано Абът каза в интервю, че е готов за конфликт с федералните власти по въпроса за защитата на границите от нелегални мигранти.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви ден по-рано решението си да изпрати войници от Националната гвардия на щата в Тексас, за да помогнат за спирането на потока от нелегални мигранти през границата с Мексико.

Става дума за батальон с численост до 1000 военнослужещи – уточни той.

Тук сме, за да кажем, като народ на Флорида, че трябва да спрем това нашествие по южната ни граница веднъж завинаги„, каза губернаторът, застанал заобиколен от гвардейци и до табела с надпис „Спрете нашествието“.

Десантис заяви, че президентът Байдън има правомощията да затвори границата, но му „липсва воля“ да го направи. „Липсва му способността да види проблема такъв, какъвто е, и да си свърши работата„, подчерта той.

Това е първият случай, в който сили на Националната гвардия на Флорида ще бъдат разположени извън щата, отбелязва телевизионният канал.

В подкрепа на губернатора на Тексас Грег Абът, който се противопостави на федералните власти във връзка с миграционната криза, вече се обявиха 25 губернатори на републикански щати, които обвиниха Байдън и неговата администрация, че отказват да прилагат имиграционните закони.

Някои щати обявиха готовността си да изпратят служители на правоохранителните органи в Тексас, за да се борят с нелегалните мигранти. Губернаторът на Тексас лейтенант Дан Патрик заплаши президента с конфронтация с въоръжените сили на щата.

Между властите в Тексас и администрацията на САЩ възниква конфликт относно контрола на границата с Мексико.

Още през пролетта на 2021 г. републиканският губернатор на Тексас Грег Абът инициира некоординирана с федералните власти операция за предотвратяване на незаконния поток от мигранти и наркотици от Мексико под кодовото име „Самотна звезда“. Тексас е наричан „Щатът на самотната звезда“, тъй като това е звездата на знамето му.

Впоследствие, поради влошаващите се условия на южната граница, по бреговете на река Рио Гранде – естествена преграда между Съединените щати и Мексико – са монтирани няколко реда бодлива тел. На Националната гвардия на Тексас и на полицейските служители, разположени на границата, беше разрешено да арестуват нелегални мигранти по обвинения в нарушаване на обществения ред. През лятото на 2023 г. на 305-метров участък от река Рио Гранде близо до град Игъл Пас се появи плаваща бариера – верига от буйове.

На 1 декември 2023 г. федерален съд нарежда буйовете да бъдат премахнати, но властите в Тексас отказват да се съобразят с това. През януари Националната гвардия и щатската полиция поемат контрола над парковата зона в Ийгъл Пас и спират да пропускат автомобилите на федералните гранични патрули. Администрацията изпрати писмо до правителството на Тексас, в което поиска федералният достъп до този участък от границата да бъде незабавно възстановен, но щатските власти отново отказаха да се подчинят. В крайна сметка Върховният съд на САЩ постанови да се премахнат оградите и да се разреши на федералните агенти да прекъснат телената мрежа по границата с Мексико.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg