https://www.gerb.bg/bg

Лукашенко изключва война на беларуска територия, но не чертае никакви линии

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Няма да има война на беларуска територия в съвременни условия. В това се зарече президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Той отново увери, че Беларус не представлява заплаха за никоя държава и подчерта ангажимента на страната си към мира.

Въпреки че призна напрежението в региона, Лукашенко открои ролята на Беларус като миролюбива нация, която обаче е готова да се защити, ако това е необходимо.

Беларус няма да се намесва във вътрешните работи на своите съседи, категоричен бе той.

Ние не кроим планове да се намесваме в живота ви (на други страни – б.р.). Желаем ви само добро, щастие и мир. Но този мир днес е толкова крехък, че едно невнимателно движение може да доведе до най-сериозни и непоправими последици. Не искаме нашата земя отново да се превърне в арена на военни действия, не искаме милиони наши граждани да бъдат убити„, посочи Лукашенко по повод Деня на националното единство.

Той подчерта, че беларуският народ „не може да бъде агресор„. В случай на агресия срещу Беларус обаче, страната нямало да „чертае червени, жълти, черни или сини линии“.

Тази линия е държавната граница! И ние имаме с какво да отговорим. Така че нека живеем в мир и приятелство, добри съседи„, призова Лукашенко.

Той увери още, че Беларус не заплашва своите съседи нито с ядрени оръжия, нито с части на ЧВК „Вагнер“.

Откакто Русия започна военната си операция в Украйна, Минск беше обвинен, че подкрепя Москва в конфликта.

Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко позволи на Москва да използва територията на Беларус за започване на своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Оттогава Беларус и Русия проведоха множество съвместни военни учения, а през юни Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва – ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Освен това беларуският лидер често се среща с руския президент Владимир Путин.

Русия и Беларус са свързани в т.нар. „съюзна държава“, в която Москва е доминиращият играч.

Възприятието, че Лукашенко – парий на Запад, зависи от Путин за оцеляването си, засили страховете в Киев, че Путин ще го притисне да се присъедини към нова сухопътна офанзива и да отвори нов фронт във войната.

След разговори с партньорите от Латвия, Литва и Естония, на 28 август министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински поиска „Вагнер“ да напусне Беларус незабавно и предупреди, че страната му и балтийските държави ще затворят всички гранични пунктове с Беларус в случай на сериозни инциденти.

Секретарят на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович обаче отхвърли обвиненията, че след разполагането на подразделение на „Вагнер“ на беларуска територия страната се е превърнала в заплаха за своите съседи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg