https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков е партийният лидер с най-високо доверие според изследване на Алфа рисърч

Кирил Петков е партийният лидер с най-високо доверие. Той получава одобрение от 39%, показва изследване на Алфа рисърч. Челната тройка се допълва от бившия премиер Бойко Борисов с 18% и Корнелия Нинова с 17%.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 6 – 14 февруари 2022г., сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Проучването е проведено два месеца, след съставянето на правителство и поемането на властта от Кирил Петков и неговия екип.

Един от важните политически ресурси на настоящото управление е доверието към кабинета „Петков“, който стартира с 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки и е първият от 2009г. (т.е. от първото правителство на ГЕРБ) с положителен начален рейтинг. Общественото мнение е разделено. Най-много подкрепа правителството получава от симпатизантите на „Продължаваме промяната“ – 66%. Сред симпатизантите на коалиционните партньори БСП, ИТН и ДБ, доверието към премиера варира в интервала 33-36%.

Ключов за поляризирането на общественото мнение е скептицизма за осъществяването на обещаната промяна.

47-мото НС стартира с едва 18% одобрение. 29% го оценяват отрицателно, а останалите 53% все още нямат изградено мнение за новото управление.

Ръст на доверие бележи и президентът Румен Радев. Той започва втория си мандат с 51% доверие срещу 23% недоверие. Той черпи подкрепа от три основни групи симпатизанти: на „Продължаваме промяната“ (78%), на БСП (91%), на ИТН (67%). Равнището на одобрение за държавния глава сред електоратите на управляващите партии значително надхвърля подкрепата за собственото им правителство. Тезите на президента Радев се ползват с три пъти по-силен отзвук (34% от анкетираните ги споделят), отколкото тези на премиера Петков (едва 12% застават на негова страна при наличие на разминаване с Радев).

Три месеца след последните парламентарни избори електоралните нагласи остават без съществена промяна. Електоралните нагласи при нови избори показват, че ПП запазва лидерската си позиция с 24,4%. На второ място се нарежда ГЕРБ с 18,1%. Останалите политически партии биха се ползвали с подкрепа под 10%.

Въпреки яростния сблъсък между управляващи и опозиция през първите два месеца, слабостите на коалицията не водят до ръст в подкрепата за опозицията. Притесненията от отключените множество кризи в различни сектори, нежеланието да се върви към нови избори и липсата на убедителна алтернатива осигуряват поле за действие на новото правителство. От това обаче как ще структурира своите действия в най-близко бъдеще и доколко ефективно ще придвижи заявените реформи, ще зависи дали властта ще се консолидира и каква ще е посоката на подкрепа на общественото мнение.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg