https://www.gerb.bg/bg

Йотова: Г-н Борисов покани президента в редовния кабинет, но не само

Снимка: архив БГНЕС

Поканата за участие в редовен кабинет към държавния глава Румен Радев бе отправена от господин Борисов. Думите са на господин Борисов„, потвърди тезата си, която разбуни за кратко тази седмица мнозинството в 49-то НС, вицепрезидентът Илияна Йотова.

В интервю за БНТ тя беше по-конкретна от миналия път, когато коментира изострените отношения между депутатите и Румен Радев. Имало е и други сигнали от други политически партии, а и изказано разочарование, че президентът няма да стане част от тази сглобка, поясни този път Йотова и това не било казано само като отделни министри да останат на постовете си. Вицепрезидентът посочи и като пример предложенията, още 2021 г., служебното правителство да прелее в редовно.

Припомняме, че това беше предложение на Мая Манолова от юли 2021 г., когато големият победител от изборите „Има такъв народ“, предложи дори и предсрочно свой проектокабинет.

Припомняме още, че миналата седмица лидерът на ГЕРБ заяви, че ще търси кой е отправил такава покана към Румен Радев, въпреки че през април месец 2023 г. лично Бойко Борисов заяви, че е готов да покани служебни министри на Румен Радев в правителството само и само да има съгласие и кабинет, и съответно бюджет. Тогава на изявата му имаше и отговор с официална позиция от президентството. Интересното е обаче, че секретарят по сигурност на президента Димитър Стоянов отрече да е имало покана към Румен Радев, освен евентуално това, което се чу от записа на националното събрание на „Продължаваме промяната“.

Неприемането или по-точно отхвърлянето на такива предложения е било въпрос на чест, принципи и достойнство. „Иначе, ако би приел, това би било най-лесният втори мандат като президент.“ Ние не можем да бъдем част от това, отсече Илияна Йотова и го определи като „следване от страна на сглобката на собствените интереси„.

Голямата битка и войната с президентската институция е започнала именно, когато „разбраха, че президентът Радев няма да стане част от тази сглобка„, според Илияна Йотова.

Тя подчерта, че президентът Румен Радев е избран за втория си мандат, пряко от българските граждани и с огромно мнозинство, а политическите партии сега: „Всеки път, когато виждат президента Радев, те виждат гузната си съвест.“ Българските граждани, по думите на Йотова, виждат в Румен Радев своята единствена надежда и алтернатива.

Въпреки това Йотова отрече да се създава партия вътре в президентството. Тя не очаква никаква процедура по импийчмънт, няма логика в това, тъй като целта на партиите от сглобката е да заздравят отношенията си и да омаскарят образа на Радев. А и няма политическа логика, тъй като с един импийчмънт само биха му повдигнали рейтинга, а целта на цялата кампания е точно обратната.

Йотова обаче коментира двойния аршин, с който се обвинява президента за създаване на партия сега, а не е чула такива обвинения, когато се е създала „Продължаваме промяната“.

За „пътя на Копринката“ Йотова заяви, че това са слухове и подхвърляния, без никакви доказателства, а от нейна страна и съмнения. Потвърди, че се познава със Сотир Ушев покрай дългогодишното си познанство с Весела Лечева. А иначе за атаката, вицепрезидентът подчерта, че Борисов е започнал да говори за „пътя на Копринката“ по време на второто служебно правителство, което разкрило сериозни схеми на предишното управлението. БСП, според Йотова, е постъпила най-правилно, като е внесла информацията, която има за служебните правителства, като сигнали в отговорните институции.

На последните обвинения от страна на лидерът на ДСБ Атанас Атанасов за нарушения при даването на българско гражданство, Йотова призова депутатът да подаде информацията с която разполага за проверка и в прокуратурата.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg