Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Извънредно и първо в News24sofia.eu! Акция на ДАНС тече в София (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Акция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) тече в София от тази сутрин. Операцията се провежда на няколко адреса в столицата, сред които е и сградата на Агенция „Митници“. Полицейското присъствие е засилено.

Акцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. По информация на „Нова телевизия“ акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда освен в София, но и в Хасково.

Според БНР, по непотвърдена информация вече са арестувани 7 души. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов. Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от 2 източника – от МВР и от прокуратурата. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Снимка: БГНЕС

Обискирани са жилището и кабинетът на шефката на Агенция“ Митници“ Петя Банкова. От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи адвокатът на Банкова.

От работното ѝ място са иззети служебен компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. Шефката на Агенция „Митници“ твърди, че като служител на ДАНС е имала „професионална неприязън с шефа на Агенцията„- Пламен Тончев и подозира, че именно той стои зад операцията днес.

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията.

Снимка: БГНЕС

По непотвърдени данни операцията на ДАНС е свързана с раследване срещу сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и евентуални негови връзки, чрез които е извършвана контрабанда. Банкова заяви категорично, че не познава Николай Николов.

По първоначална информация се претърсват адреси и в квартал „Бояна“, известен хотел в кв. „Лозенец“, както и други адреси близо до него. В хода на акцията е задържан един от гостите на голям столичен хотел, съобщи по-късно БНТ. Арестуваният е български гражданин с инициали М.Д.

Действията на служителите от националната сигурност са свързани с акцията в Агенция „Митници“. Направен е обиск на автомобил пред хотела. В момента тече разпит на М.Д.

В сряда следобед министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви на брифинг, че нито той, нито премиерът Николай Денков са били уведомени за акцията в Агенция „Митници“.

Снимка: БГНЕС

Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“ имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг кокаин на пристанището„, припомни Василев.

Също така по сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари, в това число бяха сменени шефове на гранични пунктове. Митничарите от САЩ на „Капитан Андреево“ и в Бургас също са заслуга на Петя Банкова, изтъкна финансовият министър.

Очакваме митничари и от Англия на Капитан Андреево, а доколкото разбирам днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари„, посочи още Василев. Според него трябва да се види какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо подобно, ще вземем съответните мерки, увери Василев.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Петя Банкова застана начело на Агенция „Митници“ в края на месец февруари. За рокадата обаче не бе съобщено от Министерството на финансите и за нея се разбра впоследствие. Банкова смени Павел Тонев, който пък бе върнат на шефския стол от Асен Василев в началото на управлението на сглобката. Именно през юни Василев върна и Румен Спецов начело на НАП.

Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи„, заяви тогава финансовият министър Василев.

Припомняме още, че на 28 март бе извършена рокада и в ръководството на Териториална дирекция „Митници София“. За директор бе назначен Павел Манченко, който смени Димитър Димитров. За него стана ясно, че ще премине на друга длъжност в системата на митниците.

Снимка: БГНЕС

По информация на БНТ жандармерията е влезнала в офис сграда на Агенция „Митици“ в Свиленград.

По неофициална информация в граничния град са били обискирани още 2 адреса. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенцията. Сред тях и на човек на ръководна длъжност.

По-късно през деня БНР съобщи, позовавайки се на собствени източници в МВР и прокуратурата, че 7 души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

По информация на БНР са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците на БНР описват е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и отново, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Снимка: БГНЕС

Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

На адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани – Банкова, Маринов и останалите 5, които по информация на БНР са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива, ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати са с по-леки мерки за неотклонение.

Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност претърсвания от Антикорупционната комисия. Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img