Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки медицински екипи под тежък огън. Това съобщи Палестинският червен полумесец, цитиран от „Ройтерс“.

На свой ред Израел посочи, че е заловил 480 екстремисти в продължаващите сблъсъци в главната болница Ал-Шифа в Газа.

Израелските сили твърдят, че болници в палестинския анклав, където войната продължава над пет месеца, често са били използвани като крепости на бойци на „Хамас“. Палестинската групировка и медицинският персонал отричат ​​тези обвинения.

Палестинският червен полумесец съобщи, че един от служителите му е бил убит, когато израелските танкове внезапно са се върнали в районите около болниците Ал-Амал и Насър в град Хан Юнис, сред тежки бомбардировки и стрелба.

Израелските сили с бронирана техника затвориха болница Ал-Амал и извършиха обширни операции с булдозер в близост до нея, посочат от Червения полумесец и добавят: „Всички наши екипи са в изключителна опасност в момента и са напълно блокирани„.

Отбелязва се, че израелските сили изискват пълна евакуация на персонала, пациентите и разселените там хора от помещенията на Ал-Амал и изстрелват димни бомби в района, за да прогонят обитателите му.

Израелската армия уточнява, че нейните сили нанасят удари по „инфраструктура“ в Хан Юнис, използвана като сборен пункт за много екстремисти. „Хамас“ отрича да използва болници за военни цели и обвинява Израел във военни престъпления срещу цивилни цели.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че десетки пациенти и медицински персонал са били задържани от израелските сили в Ал-Шифа в град Газа в северната част на анклава, който от седмица е под израелски контрол.

Ал-Шифа е едно от малкото здравни заведения в Северна Газа, които все още поне частично работят, и – подобно на други – също е приютявало някои от близо 2-та милиона цивилни – над 80% от населението на Газа – разселени от войната.

Жителите на Хан Юнис информираха, че израелски танкове са настъпили и в западен квартал близо до болница Насър под прикритието на силен огън по въздух и земя.

В Рафах – най-южният град на Газа, който се превърна в последно убежище за половината от разселеното население на Газа, израелски въздушен удар по къща уби седем души.

Най-малко 32 226 палестинци са били убити – от които 84 през последните 24 часа – а 74 518 са ранени при офанзивата на Израел в анклава от 7 октомври насам.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img