https://www.gerb.bg/bg

Иран също предупредил Русия за възможна терористична атака

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Иран е предупредил Русия за възможността за голяма „терористична операция“ на нейна територия преди атаката в концертна зала край Москва миналия месец. Това разкриха трима източници, запознати с въпроса, съобщава „Ройтерс“.

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автомати по посетители на концерт на 22 март в „Крокус сити хол“. При атентата бяха убити най-малко 144 души, а отговорност за него бе поета от групировката „Ислямска държава“.

„Дни преди нападението в Русия Техеран сподели информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия, която е била получена по време на разпити на арестуваните във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран“, посочи един от източниците.

През януари иранското министерство на разузнаването съобщи, че е задържало 35 души, свързани с двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари ведомството обяви, че е арестувало командир на базирания в Афганистан клон на ИДИЛ – „Ислямска държава – Хорасан“.

Именно ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Иран – най-кървавите след Ислямската революция от 1979 г. Източници от американското разузнаване заявиха, че „Ислямска държава – Хорасан“ е извършила както атаките на 3 януари в Иран, така и стрелбите на 22 март в Москва.

Някога „Ислямска държава“ окупираше големи части от Ирак и Сирия, но беше обявена за териториално победена през 2017 г.

Въпреки това „Ислямска държава – Хорасан“ – един от най-страховитите ѝ клонове, отново възроди групировката с мащабни кръвопролития.

„Ислямска държава – Хорасан“ е именувана на стар термин за регион, обхващащ части от Иран, Туркменистан и Афганистан. Тя възниква в Източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо прави впечатление с изключителната си бруталност.

Втори източник заяви, че в информацията, предоставена от Техеран на Москва за предстояща атака, липсват конкретни подробности относно времето и конкретната цел.

„Членовете на „Ислямска държава – Хорасан“ са били инструктирани да се подготвят за значителна операция в Русия. Един от терористите (арестуван в Иран) заяви, че някои членове на групировката вече са пътували до Русия“, разкри вторият източник.

Трети източник, който е високопоставен служител по сигурността, отбеляза: „Тъй като Иран е жертва на терористични атаки от години, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от задържаните терористи“.

Източник, запознат с американското разузнаване относно предстояща атака в Русия, обясни, че информацията се основава на прихващане на „чат“ между бойци на „Ислямска държава – Хорасан“.

Русия обаче оспори твърденията на САЩ и изрази увереност, че Украйна е свързана с атаката, но не предостави доказателства. Киев категорично отрече обвиненията.

За Русия обаче е по-трудно да отхвърли разузнавателната информация от дипломатическия си съюзник Иран за атаката, която повдигна въпроси относно ефективността на руските служби за сигурност. Както на Москва, така и на Техеран са наложени западни санкции. Двете страни задълбочиха сътрудничеството си, включително военното, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Както в нападенията в Керман, така и в атентата до Москва са замесени таджикски граждани. „Ислямска държава – Хорасан“ агресивно е вербувала хора от бедната бивша съветска република Таджикистан, твърдят експерти по сигурността.

Източници посочиха, че Иран е обсъдил опасенията си за сигурността с Таджикистан. Дипломатически източник в Таджикистан потвърди, че Техеран наскоро е обсъдил с Душанбе въпроса за засиленото участие на етнически таджики в бойни действия.

„Ислямска държава“ таи силна ненавист към шиитите – доминиращата секта в Иран, която е основна цел на атаките на нейния клон в Афганистан. Причината е, че ги счита за вероотстъпници.

През 2022 г. „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитски храм в Иран, при която загинаха 13 души. Техеран идентифицира нападателя като гражданин на Таджикистан.

Предишни атаки, поети от „Ислямска държава“, включват двойни бомбени атентати през 2017 г., насочени към парламента на Иран и гробницата на основателя на Ислямската република – аятолах Рухола Хомейни.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Компанията не предприема обещаните мерки за климата

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР не е агенция за недвижими имоти. Това каза...

ООН даде зелен сигнал за Палестина

САЩ искат гаранции за сигурността на Израел

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg