https://www.gerb.bg/bg

Иран осъди протестиращ на смърт

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

В неделя Иран издаде първата си смъртна присъда заради протестите, които разтърсиха управлението на страната, съобщи АФП.

Обвиняемият, чието име не се споменава, беше осъден в съда в Техеран на смърт за престъпленията „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност„, както и за това, че е „враг на Бога„.

Това съобщи съдебната власт, докато правозащитна група предупреди, че други осъдени рискуват да бъдат бързо екзекутирани.

Според Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно от която и да е друга държава, с изключение наКитай.

Друг съд в Техеран осъди петима други на затвор между пет и 10 години за „заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред„.

По-рано този месец 272 от 290-те законодатели на Иран поискаха от съдебната система да приложи смъртното наказание като възмездно правосъдие „око за око“ срещу онези, които „са навредили на живота и имуществото на хората с оръжия с ножове и огнестрелни оръжия„.

Припомняме, че вчера беше съобщено, че иранските власти са повдигнали обвинения на повече от 750 души в три провинции за участие в скорошните бунтове.

Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

Съдебните процеси срещу тях ще започнат от четвъртък в присъствието на техните адвокати.

100 младежи бяха освободени, след като подписаха обещания да не участват в бъдещи бунтове.

До бунтовете се стигна след смъртта на младата иранска от кюрдски произход Махса Амини на 16 септември дни след ареста ѝ от моралната полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за облекло на жените в страната.

Властите отрекоха твърденията на правозащитни групи в чужбина, че около 15 000 души са били задържани при последвалите безредици.

Според същите групи, загинали са 300 души.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg