https://www.gerb.bg/bg

Икономиката ни през януари все още бележи ръст, макар и слаб (ОБНОВЕНА)

Данните на Националния статистически институт за икономиката ни през януари все още показват ръст, макар и не особено съществен, докато бизнесът у нас не е усетил в пълнота последствия от войната в Украйна.

По предварителни данни през януари 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.0% спрямо предходния месец.

През януари 2022 г. оборотът в търговията на дребно е с 11.1% над равнището на същия месец на 2021 година.

През януари 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.5%). Намаление е отчетено в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.2%).

Увеличение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриранo при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.9%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 1.8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 0.7%. По-значително понижение е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.5%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 1.3%.

През януари 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 17.2%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.8%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст е регистриран при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 35.8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 22.4%, и търговията на дребно с разнообразни стоки – с 12.8%.

През януари 2022 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 10.3%, и при преработващата промишленост – с 2.5%, а намаление – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 33.2%,производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 24.3%, производството на напитки – с 14.3%, и производството на мебели – с 13.7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили – с 19.8%, производството, некласифицирано другаде – с 11.0%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10.5%.

По предварителни данни през януари 2022 г. индексът на промишленото производство се увеличава с 1.9% в сравнение с декември 2021 г.

През януари 2022 г. индексът на промишленото производство нараства с 16.5% спрямо съответния месец на 2021 година.

През януари 2022 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 10.3%, и при преработващата промишленост – с 2.5%, а намаление – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.9%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при:производството на тютюневи изделия – с 33.2%,производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 24.3%, производството на напитки – с 14.3%, и производството на мебели – с 13.7%.

По-значителен спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили – с 19.8%, производството, некласифицирано другаде – с 11.0%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10.5%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост – с 53.6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 29.6%, и при преработващата промишленост – с 11.0%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 81.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 28.9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 26.3%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 25.7%, и производството на химични продукти – с 25.3%.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8.1%, и производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 5.3%.

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ през януари 2022 г. пък е с 0.7% под равнището от предходния месец, по предварителни данни.

Данните показват увеличение от 2.2% на строителната продукция през януари 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г.

През януари 2022 г. индексът на произведената строителна продукция е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 0.8%, а от гражданското/инженерното строителство – с 0.7%.

На годишна база повишението на индекса на строителната продукция през януари 2022 г. се определя от положителния темп както при сградното строителство с регистрирано увеличение от 2.9%, така и при гражданското/инженерното строителство, където нарастването е с 1.3%.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg