https://www.gerb.bg/bg

И през 2022 българите са умирали най-вече от инфаркт и инсулт

Снимка: iStock

Водещата причина за умиранията остават болестите на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 1 099.3 на сто хиляди души от населението, а относителният им дял е 59.8%. Сред тях най-голяма е честотата на умиранията от мозъчносъдови болести и исхемична болест на сърцето. Промяна в структурата на смъртността по причини през 2022 г. е, че на второ място отново са умиранията от новообразувания. През 2022 г. равнището на смъртност по тази причина е 252.1 на сто хиляди от населението, като смъртността сред мъжете e много по-висока отколкото при жените. На трето място са умиранията по причини от клас ХХII – Кодове за специални цели (COVID-19), като относителният им дял е 7.6%, а равнището на смъртност е 139.2 на сто хиляди души от населението.

Хоспитализираните случаи (изписани и умрели) в стационарите на лечебните заведения през 2022 г. показват увеличение – с 184 723 от 2 013 020 през 2021 г. на 2 197 743 през 2022 година. От тях 405 835 (18.5%) случая са по повод фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби. В структурата на хоспитализираните случаи по класове болести водещо място през 2022 г. заемат болестите на органите на кръвообращението, храносмилателната система, новообразуванията, болестите на дихателната система, болестите на пикочо-половата система, травмите, отравянията и някои други последици от въздействието на външни причини, болестите на костно-мускулната система и на съединителната тъкан, бременността, раждането и послеродовият период. Това показват данните на Националния център по Обществено здраве и анализи към МЗ, представени от НСИ.

Населението у нас продължава да застарява. В края на 2022 г. относителният дял на лицата на възраст над 65 години е 23.5%, докато относителният дял на младото население от 0 до 17 години е 17.1%

Към 31 декември 2022 г. населението на България е 6 447 710 души. От населението на страната 4 746 710 души, или 73.6%, живеят в градовете, а 1 701 000 души, или 26.4% – в селата. По-голямата част от общия брой на населението са жени – 51.9%. Процесът на остаряване е по-силно изразен в селата, отколкото в градовете. Относителният дял на възрастното население (65 и повече години) в селата е 28.3% и е 1.3 пъти по-голям, отколкото в градовете – 21.8%. Делът на младото население (до 17 години) в селата е 16.3%, а в градовете – 17.3%.

През 2022 г. у нас са родени 56 596 деца. Коефициентът на общата раждаемост през 2022 г. е 8.8‰. В градовете и селата раждаемостта е била съответно 8.8 и 8.5 на хиляда души от населението. В териториален аспект раждаемостта е най-висока в областите Сливен – 12.2‰, София (столица) – 10.0‰, Пловдив – 9.7‰, Ямбол – 9.6‰, Варна – 9.2‰, Ловеч – 8.8‰, Пазарджик – 8.8‰, София – 8.8‰. С най-ниска раждаемост през 2022 г. са областите Смолян – 5.1‰, Видин – 6.8‰, Перник – 6.9‰, и Русе – 7.0‰.

Възрастовите показатели на жените показват, че с най-висока стойност е показателят сред жените на възраст от 25 до 29 години, следван от показателя сред жените на възраст 30 – 34, 20 – 24 години и сред по-младите майки на възраст от 15 до 19 години.

Високата смъртност продължава да е един от основните демографски проблеми. През 2022 г. броят на починалите лица е 118 814 души, или с 30 181 души по-малко в сравнение с 2021 г., а коефициентът на общата смъртност е 18.4 на хиляда души. Смъртността на населението в градовете е 16.0 на хиляда, а в селата – 24.9 на хиляда души. Най-висока е смъртността в областите Видин, Габрово, Монтана, Кюстендил, Перник, Ловеч, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Велико Търново, Добрич, а най-ниска стойност на този показател е регистрирана в областите София (столица), Благоевград, Варна и Бургас.

През 2022 г. в страната са починали 274 деца на възраст до една година. Техният брой е с 52 по-малък в сравнение с предходната година. По области детската смъртност варира в границите от 0.9 на хиляда живородени в област Кърджали до 11.6 на хиляда в област Ямбол. В повече от половината от областите детската смъртност е над средното ниво за страната. Основните причини за умиранията на децата на възраст под една година през 2022 г. са: някои състояния, възникващи в перинаталния период (220.9 на сто хиляди живородени); вродени аномалии (пороци на развитието), деформации и хромозомни аберации (84.8 на сто хиляди живородени).

През 2022 г. се отчита ръст на заболяванията от скарлатина, коклюш, варицела, дизентерия, лаймска борелиоза, бактериални менингити и менингоенцефалити, вирусни менингити и менингоенцефалити. Регистрирани са пет случая на малария, внесени от чужбина, един случай на морбили и един случай на коремен тиф/паратиф. Намаляват случаите на заболявания от останалите представени заразни болести.

Заболеваемостта от активна туберкулоза през 2022 г. е 11.9 на сто хиляди. Сред децата до 17-годишна възраст е 3.3 на сто хиляди. През 2022 г. честотата на новите случаи на заболявания от злокачествени новообразувания е 405.8 на сто хиляди души от населението. В нозологичната структура на тези заболявания няма съществени изменения. Висока е заболеваемостта от злокачествени новообразувания на: млечната жлеза при жените; простатата; кожата; трахеята, бронхите и белия дроб; тялото на матката, дебелото черво; ректосигмоидалната област, правото черво (ректум), ануса и аналния канал; шийката на матката; пикочния мехур и т.н.

През 2022 г. заболеваемостта от злокачествени новообразувания при децата до 17 години е 5.2 на сто хиляди, като с най-висока честота са злокачествените заболявания на лимфната, кръвотворната и сродните им тъкани – 3.1 на сто хиляди. Следват злокачествените новообразувания на: окото, главния мозък и други части на централната нервна система – 0.6 на сто хиляди, пикочна система – 0.4 на сто хиляди; кости и ставни хрущяли – 0.3 на сто хиляди и т.н.

Заболеваемостта от сифилис през 2022 г. е 5.2 на сто хиляди души от населението. Сред децата до 17-годишна възраст водещо място заемат заболяванията от микроспория, трихофития и фавус.

При децата до 17-годишна възраст най-голям сред класовете болести е относителният дял на хоспитализираните случаи поради: болести на дихателната система; травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини; някои състояния, възникващи през перинаталния период; болести на храносмилателната система, симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, н.д., болести на пикочо-половата система. Сравнително високият относителен дял на хоспитализираните случаи при децата по повод фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби, е резултат от отчитането на здравите живородени деца към този клас.

Сред лицата на възраст 18 – 64 години най-голям сред класовете болести е делът на хоспитализираните случаи поради болести на храносмилателната система, бременност, раждане и послеродов период, новообразувания, болести на органите на кръвообращението, болести на пикочо-половата система, болести на костно-мускулната система и съединителната тъкан, травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини, болести на дихателната система.

Водещи заболявания в структурата на хоспитализираните случаи по класове болести над 65-годишна възраст са болестите на органите на кръвообращението, новообразуванията и болестите на храносмилателната система.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Нетаняху обвини съда в Хага в лъжа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията, че властите подлагат...

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Той остава под постоянно лекарско онаблюдение

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg