https://www.gerb.bg/bg

Градският прокурор на София иска ново дисциплинарно производство срещу Зартова

Невена Зартова, снимка: (архив) БГНЕС

Градският прокурор на София Илиана Кирилова е внесла във Висшия прокурорски съвет чрез чрез и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предложение да бъде образувано дисциплинарно производство срещу бившия административен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Припомняме, че миналата седмица Зартова подаде оставка след интервю на гръцки бизнесмен, който я обвинява във връзки с адвокат от кръга на Мартин Божанов – Нотариуса. Прокурорската колегия към ВСС единодушно прие оставката й и одобри предложението на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов прокурорът от Върховната прокуратура Светлана Митова да бъде назначена за изпълняващ функциите ръководител Софийска районна прокуратура. Малко след като бе избран за и.ф. главен прокурор Сарафов поиска оставката на Зартова с обвинения за поддържането на дела на трупчета. Тогава тя отказа да се оттегли, но наскоро започна поредната проверка от върховни прокурори на работата на районната прокуратура.

Илиана Кирилова базира искането си за образуване на дисциплинарно производство на доклад на направление „Инспекторат“ към отдел 06 „Административен“ към Върховната прокуратура за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП и на техния административен ръководител. В доклада се посочва тримата прокурори не трябва да носят дисциплинарна отговорност, а такава трябва да понесе вече бившия ръководител на Софийска районна прокурора. В тази връзка Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет.

Проверката касае пет конкретни действия на Невена Зартова, свързани с образуване на прокурорска преписка в СРП на 29 май 2023 г. по устно разпореждане. Според проверяващия прокурор три от извършените от Зартова действия са допуснати умишлено – нарушение на служебните задължения, дисциплинарно нарушение и уронване престижа на съдебната власт.

Според доклада Софийската районна прокуратура неправомерно се е самосезирала по публикация в електронно издание без в нея да има данни за извършено престъпление – нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Зартова осигурявала свидетели по делото, което само по себе си не било нарушение. Проблемното в случая било естеството на показанията им, с които Зартова била наясно. Това сочело, че през цялото време тя е съзнавала, че воденето на досъдебното производство в СРП още от самото му образуване е неправомерно. „Касае се за досъдебно производство, което е следвало да се изпрати на компетентната Софийска градска прокуратура (СГП) и това представлява дисциплинарно нарушение също по чл. 307 от ЗСВ“, обясняват от прокуратурата.

Освен това в качеството си на районен прокурор на София Невена Зартова провеждала телефонни разговори с тогавашния ръководител на ГДБОП, от когото изисквала задържането на лица. Проверката не установява с това тя да е извършила престъпление, но били налице данни за дисциплинарно нарушение.

В рамките на проверката било установено още, че като на 5 юни 2023 г. Зартова разбрала, че досъдебното производство вече е изискано от СГП, предприела действия за предотвратяване на предоставянето му това да се случи, което сочело, че целенасочено производство не е изпращано от СРП в СГП. Според доклада това не представлява престъпление, но пък можело да се разглежда като уронване престижа на съдебната власт, с оглед на това, че като административен ръководител Невена Зартова умишлено допуснала наблюдаващите прокурори да извършат нарушения, които е трябвало да предотврати. Това все пак се случило, но на последващ етап и било направено устно.

„Цялостният анализ на доказателствата, при което се отчитат всички действия на прокурор Зартова – от посещението непосредствено преди самосезирането при тогавашния главен прокурор Иван Гешев, през осигуряването на свидетели по делото, проследяване на извършването на процесуално-следствените действия (претърсвания и изземвания), до създаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, говори за умисъл на действията“, се изтъква в предложението за на ново дисциплинарно срещу Зартова, след като такова беше образувано и през октомври 2023 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията "тихия убиец" споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg