https://www.gerb.bg/bg

Германия спира „Северен поток 2“ заради действията на Русия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Германия спира проекта за газопровода „Северен поток 2“ с Русия до следващо нареждане, след като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна. Това обяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от „Франс прес“.

Ситуацията днес е коренно различна и следователно, в светлината на последните събития, трябва да я преоценим и по отношение на „Северен поток 2“, отбеляза той.

Пред репортери в Берлин канцлерът заяви, че е поискал процесът по сертифициране на газопровода да бъде спрян.

Това звучи технически, но е необходимата административна стъпка, за да не може да има сертифициране на газопровода, а без това сертифициране „Северен поток 2“ не може да започне да функционира, поясни той.

Шолц предупреди, че Русия може да бъде изправена и пред допълнителни санкции заради действията си в Украйна. По негови думи решението за спиране на „Северен поток 2“ е само една „конкретна“ стъпка.

Той все пак призова диалогът между Москва и Запада да продължи.

Освен санкциите продължаването на дипломацията е важно за предотвратяване на по-нататъшна ескалация и по този начин – на катастрофа в региона, подчерта канцлерът и допълни, че това е целта на всички дипломатически усилия.

Припомняме, „Северен поток 2“ трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември,но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

Лондон: Русия обмисля трудова мобилизация

Русия в момента изпитва недостиг на работна ръка, който се...

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg