ГЕРБ запазват преднина от 5% пред „Продължаваме промяната“

При 99.95% обработени протоколи

Views 87156
0 0

ГЕРБ печелят изборите с 25.34%. Това сочат данните при обработени 99.95% от протоколите, подадени в РИК към 10.00 часа.

На втора позиция остават „Продължаваме промяната“ с 20.20% подкрепа, а трета политическа сила е ДПС с 13.74%“.

Следват „Възраждане“ с 10.17% и БСП , които събират 9.30% от гласовете.

На шеста позиция са „Демократична България“ със 7.45%, а седмата партия, която влиза в 48-ото Народно събрание, е „Български възход“ с 4.63% от гласовете.

По последни данни на ЦИК с 3.83% „Има такъв народ“ остават под чертата за влизане в следващия парламент.

Парламентарно представени няма да бъдат и „Изправи се България“, които събират 1.01% подкрепа, както и ВМРО с 0.81%.

ГЕРБ-СДС водят в повечето избирателни райони в страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив – град, Пловдив – област, Русе, Сливен, София 25 МИР, София – област, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ДПС води в шест области – Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен.

ПП води само в два района в София – София 23 МИР и София 24 МИР.

Припомняме, около 25% подкрепа събра и партията победител на парламентарните избори през ноември миналата година. Тогава обаче лидер беше „Продължаваме промяната“ (25.67%), а ГЕРБ остана на втора позиция с 22.74%.

И на миналогодишния вот челната тройка се затвори от ДПС с 13% подкрепа.

С 10.21% от гласовете обаче социалистите успяха да заемат четвъртата позиция, която сега отстъпват на „Възраждане“.

На пето място през ноември 2021 г. пък се нареди партията на Слави Трифонов (9.52%), която този път е на кантар за влизане в парламента.

„Демократична България“ отново беше на шеста позиция с 6.37% подкрепа, а „Възраждане“ (4.86%) бе последната партия, намерила място в 47-ото НС.

И на предишните избори извън парламента останаха „Изправи се бг!Ние идваме“ (2.29%) и ВМРО (1.08%).

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ЦИК отчита най-ниската избирателна активност на парламентарен вот от 1989 г.

Очаква се окончателните резултати от изборите да бъдат обявени до четвъртък. Това заяви по време на брифинг доц. Цветозар Томов от ЦИК. Тогава ще стане ясна и точната избирателна активност. По негови думи данните досега сочат, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Това са парламентарните избори с най-ниска […]