https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС се събраха, за да решат финално каква Конституция искат

Бойко Борисов, снимка: Димитър Кьосемарлиев

Трите политически сили, събрали се зад идеята за промяна във върховния закон – Конституцията на Република България – ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, се събраха в зала Изток в Народното събрание. Целта на разговорът, в който участват партийните лидери Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Мустафа Карадайъ заедно с най-изявените си депутати в правния ресор, е да се изчистят различията между трите отделни идеи за промени в Конституцията, внесени от трите политически сили, и да се постигне финален вариант, върху който да се работи оттук нататък.

Теми на обсъждане ще са обхватът на конституционните реформи, начинът по който те ще бъдат прокарани през парламента, времевите параметри. Tова, че за нас настоящият състав на ВСС не е в състояние да избере нов главен прокурор, избирането на нов състав в този смисъл и главен прокурор, измененията в НПК и в Закона за съдебната власт„, анонсира Христо Иванов. Следва да отбележим, че срещата се провежда именно по инициатива на ПП/ДБ.

От своя страна правното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи очевидно има разбиране на важността от промени във върховния закон.

Това няма да е лек процес, защото той изисква мнозинство, което можем да формираме трите групи, но едновременно да привличаме останалите парламентарни групи към този процес. Затова по най-бързия начин трябва да сформираме комисията по конституционни въпроси, която да започне активна работа по всички внесени проекти или формирането на един общ между парламентарните групи, които желаят да участват в това начинание„, отвори вратата и към другите партии да се включат в процеса тя.

Въпреки, че Движението за права и свободи не е подкрепило действащата към момента Конституция, партията винаги е била сред основните й защитници, подчерта в експозето си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И трите политически сили имат волята за промени в Конституцията, но имало дребни разминавания. „Всеки един от нас казва, че има проект за изменение на Конституцията. Ние от ДПС представихме нашия разписан проект, като заявихме, че това са само идеи, на базата на които да седнем и обсъдим какво трябва да направим и дали можем да постигнем съгласие. Това беше преди година и половина. Днес мисля, че сме сигнали до етапа, в който можем да говорим помежду си на база конкретни идеи„, посочи още Карадайъ. И подчерта – без промени в Конституцията нямало как да се направи цялостна, всеобхватна и издържана съдебна реформа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg