https://www.gerb.bg/bg

Фандъкова: Топлофикация няма алтернатива (ВИДЕО)

Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия, която вчера се е срещнала с енергийния служебен министър Росен Христов. Той я уверил, че топлото за софиянци е гарантирано.

Фандъкова се радва, тъй като най-накрая има разбиране за това, че Топлофикация – София е обект с национално значение, част от енергийната сигурност на страната.

По думите й „Топлофикация София“ предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива.Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред„, коментира столичният кмет.

Според столичният кмет ново увеличение на цените на парното и топлата вода няма да има. Макар и решението да е взето от предишния състав на КЕВР, но то ще остане в сила за отоплителния сезон.

До края на годината обаче Топлофикация може да натрупа нови дългове в размер на над милиард лева, предупреди Фандъкова.

Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. „Топлофикация София“ купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения„, посочи тя и посочи, че очакванията са само за август от тези разлики „Топлофикация София“ да натрупа нови 52 млн. задължения.

Това са неразплатени сметки към „Булгаргаз“. Необходимо да се търси общо решение„, добави кметът на София, изтъквайки, че всички дружества в енергийната система са като скачени съдове.

Иначе Фандъкова заяви, че не се обмисля преминаване на мазут, както това се случи през зимата на 2009 г., когато Русия спря транзита на газ през Украйна.

Столична община се съобразява с цените и възможностите, правят се опити за пестене на енергия и се следят внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии. Тя се надява силно да не се стигне до дървени ваканции за училища и детски градини.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg