https://www.gerb.bg/bg

Европрокуратурата откри злоупотреба с евросредства за жп проекти у нас

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне 38 млн. евро, предоставени по одобрен жп проект, по който европейското финансиране е около 140 млн. евро.

ОЛАФ настоява останалите 92 млн. евро от проекта да не бъдат предоставени на страната, съобщава БНТ. Причина за това са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта.

Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, част от жп линията между София и Пловдив, който отчасти е финансиран от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ призова Агенцията да проследи връщането на средствата и спирането на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е извършено заедно с Европейската прокуратура, която на 11 август съобщи, че разследва възможни криминални престъпления и злоупотреба със средства на ЕС и пране на пари в България по този и още един железопътен проект на стойност допълнителни 111 милиона евро.

Вторият проект е за модернизацията на жп участъка между Оризово и Михайлово – част от рехабилитацията на жп инфраструктурата между Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните програми „Транспорт“ и „Транспортна инфраструктура“.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Разследването, което все още продължава, е разкрило злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро от криминално проявени лица.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала заяви днес, че „заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Утвърдена е методика за удостоверяване на машините за изборите

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация...

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург

В центъра на Санкт Петербург пътнически автобус с около...

Задържаха 24-годишен мъж, блъснал пешеходец на пътя Кюстендил – Дупница

Задържаха с полицейска заповед 24-годишен шофьор на лек автомобил...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Мъж е задържан за опит за убийство в Койнаре

Мъж на 38 години е задържан и с повдигнато...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Турция ликвидира 17 бойци на ПКК

Турските сили ликвидираха 17 бойци от обявената за незаконна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия набира войници и от окупираните украински райони

Установеният от Русия губернатор на Запорожка област издаде указ...

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната в Перник

Разлив на живак вдигна на крак полицията и пожарната...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg