https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото връчване на наградите на 27-ия Национален конкурс „Учител на годината“, на което връчи наградите в направление „Природо-математическо“.

Радев обясни, че водещите теми в обществения и политически дебат са ценностите, националните цели и идеали, гарантирането на нашия суверенитет, оцеляването ни и просперитетът ни като нация. Години наред се търси ключът за разрешаването им като въпроси. Години наред обаче темите се подминават и не се намира решение на тях, разкритикува държавният глава.

Можем ли да говорим за национално единение, ако няма какво да обединява децата ни от най-ранна детска възраст, ако те не се възпитават„, каза Румен Радев.

Той посочи, че въпросът е дали има високо подготвени учители и компетентни педагози и хора, които са влюбени в своята професия, с която да достигат до съзнанието и сърцето на учениците си.

Радев се надява, че МОН ще разтовари учителите още повече от бюрокрацията, за да може да имат повече време за учениците си. Румен Радев пожела здраве, успехи и вдъхновение на всички учители.

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че 27 години в присъствието на толкова много значими личности – министри, минали през МОН от 1990 до днешна дата, в присъствието на толкова много научни преподаватели от университетите и в присъствието на най-добрите учители в България, днес отново се показва пред обществото българският учител.

Синдикатът на българските учители показва на българското общество какви учители има България, какви ученици и млади хора има България, колко е перспективно развитието на родината ни и как българските учители пазят културата, нравите, обичаите, родна, социална, културна и историческа памет. Без българския учител не може да се развива едно обществото„, подчерта Такева.

Тя посочи, че учителите са тези, които създават бъдещето на България. България има нужда от нови просветители, защото обществените процеси, промените в света се променят толкова бързо, че ние, българските учители, българските просветители, трябва винаги да изпреварваме времето, каза Янка Такева.

Тя увери, че българският учител е изключително иновативен и креативен. Янка Такева обаче е недоволна защо не е интегрирана в образователната система възпитателните задачи, които са толкова важни за развитието на човека като личност, на отношението към род, родина и държава. Защо се забрави хуманистичната част на образованието, запита Такева. И добави – образователната система винаги е давала всичко нужно и потребно за държавата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg