https://www.gerb.bg/bg

Лондон: Русия набира войници и от окупираните украински райони

Снимка EPA/YURI KOCHETKOV

Установеният от Русия губернатор на Запорожка област издаде указ на 17 април 2024 година, от който става ясно, че Русия подготвя необходимата инфраструктура и мерки за организиране на наборна военна служба в окупираните от Русия райони на областта. Това пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната мрежа X.

Това ще бъде първото набиране на младежи за военна служба в тази временно окупирана територия след незаконното й анексиране от Русия през септември 2022 година. Експертите предполагат, че Русия вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили за допълнителен персонал в подкрепа на военните им усилия.

Въпреки това, ефектът от указа вероятно ще бъде ограничен, тъй като значителна част от населението на Запорожие вече е напуснало региона. Например, в Мелитопол, най-големият град в Запорожие под руски контрол, е останало само 40% от предвоенното население, като половината от тях са етнически руснаци, които са получили работа в града.

Този указ също е част от по-широка кампания на руските власти във временно окупираните територии да принудят населението да приеме руското управление. Това е в съответствие с опитите жителите на региона да вземат паспорти на Руската федерация и да са гласували в последните руски президентски избори. Кремъл продължава да преследва безмилостно политика на русификация във временно окупираните територии на Украйна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Румен Радев и Вьоса Османи коментираха европейската перспектива на Балканите

Държавният глава Румен Радев разговаря днес резиденция в кв...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Грузинските управляващи решени тази седмица да приемат закона за чуждестранните агенти

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg