https://www.gerb.bg/bg

ЕС и Великобритания близо до провал на търговските преговори (ОБНОВЕНА)

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заявила пред евролидерите на срещата на върха на ЕС, че има по-голяма вероятност да не сключат споразумение с Великобритания в сферата на търговията и сигурността. Информацията разпространяват „Ройтерс“, АФП и „Политико“, които се позовават на представители на Общността.

Фон дер Лайен е подчертала, че „има малки очаквания“ двете страни да се договорят.

Източник от ЕС поясни, че лидерите са чули, че „вероятността да не бъде сключено споразумение е по-голяма от постигане на договореност“ по време на кратко обсъждане на Брекзит на двудневната среща на върха.

Ситуацията е тежка. Остават основните препятствия. Вероятността от без сделка е по-голяма от постигане на споразумение. Преговорите ще бъдат възобновени днес. До неделя ще се разбере дали е възможно да бъде сключено споразумение. Вчера бяха публикувани мерките при извънредни случаи. Добър напредък в прилагането на Споразумението за оттегляне, обяснила Фон дер Лайен.

„Гардиън“ пише, че Фон дер Лайен е запознала евролидерите за ситуацията с Великобритания за 10 минути в края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

По-късно на пресконференция след края на срещата на върха председателят на Европейската комисия увери, че предложенията на ЕС за търговско споразумение няма да подкопаят суверенитета на Великобритания. Тя потвърди, че е запознала евролидерите със ситуацията и че двете страни остават с големи различия. Фон дер Лайен повтори, че лоялната конкуренция е предварително условие за достъп до единния пазар.

Но Обединеното кралство не трябва да следва ЕС всеки път при повишаване на стандартите, например екологичните стандарти. Великобритания ще остане суверенна държава, увери тя.

По отношение на въпроса за рибарството, Фон дер Лайен подчерта, че Лондон ще трябва да отговори на легитимните очаквания на риболовната общност, която ловува в британските води от десетилетия.

Преди няколко дни Фон дер Лайен и премиерът на Великобритания Борис Джонсън се съгласиха преговорите да бъдат удължени до неделя.

Борис Джонсън е наредил на министрите си да се подготвят за „голямата вероятност“ да не бъде постигнато споразумение с ЕС. Той предупредил, че Обединеното кралство може да бъде заклещено в орбитата на ЕС„. В същото време висши представители на Консервативната партия са го призовали да се договори с евролидерите, пише „Гардиън“.

След тричасова среща с Фон дер Лайен, която не доведе до сближаване на позициите, премиерът каза, че е готов да пътува до Париж или Берлин за лични срещи с евролидерите. Но в същото време подчерта, че настоящото предложение на ЕС е неприемливо, защото Великобритания не може да бъде третиран като близнак.

Прогнозите са британската икономика, вече тежко засегната от пандемията от коронавирус, да се стопи с 2% в случай на без сделка.

Вчера Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Европейската комисия заявява, че държавите членки не трябва да сключват едностранни споразумения с Обединеното кралство в случай на сценарий без сделка.

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg