https://www.gerb.bg/bg

Експерт: Трябва да се обърне спешно внимание на устройствата за безопасност в БДЖ

Снимка: архив БГНЕС

В съвременния свят се използват мобилни приложение за телефония за покупка на билети, такова приложение липсва в системата на БДЖ – Пътнически превози. Приложението за телефони ще намали струпването на чакащи хора пред билетните каси, а и билетните автомати, които тепърва предстои да бъдат пуснати може би в следващите 12 месеца.

Това коментира за News.bg Людмил Иванов, доктор по икономика и експерт по цифровизация и управление в жп транспорта. Мобилното приложение ще улесни покупката на превозни документи и ще привлече нови клиенти на БДЖ – Пътнически превози, посочи той. Към днешна дата онлайн билети могат да бъдат закупени единствено от сайта на БДЖ, а практиката в Западна Европа е друга – билети за влак се продават от различни сайтове и приложения извън тези на самия превозвач.

С цел удобство на пътника Министерство на транспорта и съобщенията и БДЖ трябва да стартират преговори с държавните администрации и пътнически превозвачи на Румъния и Турция, а в бъдеще и с Гърция и Сърбия във връзка с модернизиране на системата за билетоиздаване при международните влакове„, предлага още Иванов. Билетите издавани за международни превози са в стил 1990 година, по мнението му и няма възможност за онлайн покупка и резервация на място. Експертът препоръчва още стартиране на преговори с Центъра за градска мобилност София, а в бъдеще и в други градове, за интегрирано билетоиздаване с БДЖ – Пътнически превози. Например един превозен документ да може да се използва във влак, метро и автобус.

Към началото на април международни влакове от София тръгват единствено до Букурещ и Истанбул, както и Видин – Крайова. Скоро трябва да стартират преговори с чуждестранните железопътни администрации и превозвачи с Гърция и Сърбия за възобновяване на международните влакове между София – Солун и София – Белград и други„, настоява Людмил Иванов. През 2022 година в Министерство на транспорта и съобщенията е постъпило предложение от полските железници за възобновяване на отдавна спрян влак между Варшава и Варна. Потенциалният маршрут може да е следния: Варшава – Братислава – Будапеща – Арад – Букурещ – Варна или Варшава – Братислава – Будапеща – Белград – София – Варна.

С пускането на този влак България си осигурява железопътни връзки със западни държави, а не само с Полша„, подчерта той. В същото време Европа подкрепя международните влакове предвид Зелена сделка и борбата с климатичните промени. „В последните две години се усеща сериозно натрупана инфлация. Цените на билетите в БДЖ – Пътнически превози са променяни за последен път преди 2019 година. Парите от билети са недостатъчни за издръжката на компанията и за това държавата предоставя над 170 млн. лв. годишно на превозвача. С цел подобряване на икономическото състояние на БДЖ – Пътнически превози е необходимо да се увеличи цената на билетите с между 15 и 30%, но трябва да се вземе политическо и икономическо решение какво ще е увеличението„, каза още Иванов.

Редно е за сметка на това увеличение да не се променят цените на абонаментните карти и да останат на същите нива. В допълнение, БДЖ издава преференциални карти за намаление например карти „Класик“ или „Младеж“, където намалението за билети е – 50%, а за абонаментни карти – 25%. Намалението за такъв тип карти да се преобразува за абонаментни карти също – 50%„, предлага икономистът. Людмир Иванов предлага още да се обмисли и създаване на нов тип абонаментни карта с валидност една година, която да обхваща цялата страна с неограничен брой пътувания. Целта е по примера на Столична община да се стимулира използването и покупката на абонаментни карти, а не единични билети.

Вагоните сa в безобразно състояние и имат нужда от незабавно почистване с цел повишаване комфорта на пътниците, признава Иванов.

Това включва изпиране на седалки, като може да се наеме външен изпълнител или да се закупи специализирана техника и почистването да се извърши със собствен персонал. Също така основно почистване или влажно забърсване на всички интериорни части на вагона и не на последно място почистване на санитарни възли, които традиционно не се почистват. За да започнат да изглеждат нашите влакове добре и на външен вид то е задължително да се изградят почистващи съоръжения тип автомивка в София, Пловдив и Горна Оряховица.

Изброените мерки ще привлекат нови клиенти и ще запазят съществуващите„, убеден е експертът. Друг проблем пред железницата ни е състоянието на депата за ремонт на подвижния състав .“За нормална и безопасна експлоатация на влаковете е необходима качествена поддръжка. Тя зависи от това дали е добре обучен персоналът, какви части се влагат в ремонта й, от оборудването, с което работят механиците. За съжаление състоянието и на трите фактора е в плачевно положение. Трябва да се вземат адекватни мерки за привличане на млади и добре обучени кадри, които да заменят до няколко години хората, които предстои да се пенсионират, а те не са никак малко„, отчете Людмил Иванов.

Необходимо е да се влагат нови качествени части, според него, както и да се обърне внимание на оборудването, с което работят хората в депата.

Това са подемни механизми и съоръжения като различни кранове и специализирани инструменти, които или са крайно амортизирани, или просто липсват, а влияят пряко на качеството на ремонтите, а от там и на безопасността, допълва той.

При спиране или намаляване на скоростта на влакови композиции се използват обикновени спирачки и енергията преминава в топлина. При други обстоятелства тази енергия може да се превърне в електричество и по този начин да реализира икономия, а от там и в по ниска цена на билетите. Част от локомотивите на БДЖ разполагат със системи за рекооперация, тези локомотиви могат да върнат енергията, акумулирана от спирачките, обратно в електрическата мрежа. Има възможност да се оборудват и други локомотиви с подобни системи„, казва Иванов.

Пример е влак от София изкачващ Вакарел, то той може да използва част от енергията на спускащия се влак от Вакарел в посока Пловдив. В Германия с подобна система се постига между 20 и 30 % намаляване на изразходваната електрическа енергия. Тази система ще повиши конкурентоспособността на железопътния транспорт. За съжаление до момента това не се е случило, а системата с малки инвестиции може да намали цените както на билетите, така и на превозваните товари„, по думите му.

Не на последно място стои темата за безопасността. „Във всяка гара има устройства, който управляват влаковото движение и осигуряват безопасното пътуване на влаковете. Жизненият цикъл на голям процент съоръжения на осигурителната техника е отдавна изтекъл – общо около 300 гари в България. За повечето подобни устройства вече няма производство на резервни части и трудно се поддържат„, коментира Иванов.

Посредством европейски програми са предвидени да се модернизират подобни устройства и системи на над 50 гари, но това е крайно недостатъчно, според експерта.

Държавата спешно трябва да обърне внимание на този проблем за да не станем свидетели на ново бедствие от мащаба на Хитрино или голямата катастрофа в Гърция само от преди няколко месеца, съветва още той.

източник: News.bg

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg