https://www.gerb.bg/bg

ЕК започва разследване срещу България заради „Лукойл“?

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

ЕК започва разследване срещу България за заобикаляне на руските санкции. С тази информация ще излезе след малко Politico, а по-късно и тя ще бъде официална. Това заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, който вчера изнесе данни от последния доклад какви са схемите за заобикаляне на санкциите включително и в България, която ползва дерогация.

Вчера ЕНП и АЛДЕ – двете най-големи групи в Европейския парламент – настояха Европейският съюз да вземе допълнителни мерки така че да се пресекат пътищата на руските продукти към Европа, с които се финансира военната кампания на Кремъл в Украйна вече втора година.

Реакцията в ЕК е на доклада, изготвен от „Глобъл Уитнес“, базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. В него се посочва, че притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Мартин Владимиров обясни, че от „Лукойл“ са изнесени около 1 млрд. евро в готови горива за целия свят, като при тази схема са се използвали европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, за да достигнат до крайната си дестинация. Една от тези дестинации дори е Флорида, САЩ. Минават пред пристанища в Ротердам, Малта също е в схемата. Този износ на горива е допринесъл за 1 млрд. евро бюджетни приходи за Кремъл в периода март-юли 2023 г.

Лукойл е съумяла да използва вратичката в дерогацията, която не позволява и износ на продукти и към трети страни, освен ако те не представляват екологичен риск от съхраняването на тези продукти в България. „Лукойл“ притежава огромна база за съхранение на суров нефт и горива в България, която дори не се използва на пълния си капацитет. Припомняме, че служебният кабинет на Гълъб Донев се опита да утвърди използването на дерогацията, извоювана от предходния кабинет на Кирил Петков, така, че да може страната ни да изнася преработени от „Лукойл Нефтохим Бургас“ продукти. След спор ЕК изрично заяви, че това не е в духа на дерогацията, която е изключение от наложените санкции.

Владимиров посочи пример, който е пряко нарушаване санкциите – с директен износ за Холандия на мазут с високо наличие на сяра. Това са остатъчни продукти, които нямат особено предназначение в България. Затова „Лукойл“ ги изнася – това твърдение на компанията е вярно. „Но дерогацията е написана така, че да може да се заобикаля. Но това не означава, че нейният дух не е нарушен“, обясни анализатора от ЦИД.

Така дерогацията обслужва изцяло интересите на Кремъл, а и цените на горивата в България останаха близки до тези в ЕС, така че дерогацията не е оказала благоприятно въздействие върху цените на горивата, обясни Мартин Владимиров.

Той отново заяви тезата си, че няма никакъв проблем дерогацията да падне веднага, тъй като „Нефтохим Бургас“ има всички възможности да обработва неруски продукти, като това се казва в доклад, изготвен и от български химици от 2020 г. След това обаче тези химици всички били наети от рафинерията – Мартин Владимиров не даде повече конкретика по тази тема.

Затова и според Владимиров реално „няма спор за това дали може или не може „Нефтохим Бургас“ да работи с неруски петрол“.

Припомняме, че за последната половин година три пъти парламентът обсъжда предложение за отпадане на дерогацията, която страната ни ползва като изключение от санкциите, наложени от Европейския съюз. И трите предложения бяха направени от Делян Добрев, ГЕРБ, като последната му акция бе подкрепена и от ДПС. Парламентът последователно отхвърля предложението с тезата, че ако дерогацията бъде предсрочно и в кратки срокове вдигната, ще се създаде стресова ситуация за пазара и цените на горивата у нас ще скочат рязко и драстично. Такава теза споделя и кабинетът на Николай Денков, който проведе няколко съвещания по темата, включително прие доклади от службите, които изследват рисковете пред страната ни.

Работниците и синдикатите в „Нефтохим Бургас“ предупредиха за стачна готовност, като проведоха и предупредителен протест. Според тях темата за дерогацията се използва за политически цели.

Отделен сюжет с „Лукойл“ е как руската компания плаща данъците към бюджета у нас.

Вчера премиерът Николай Денков заяви, че се подготвят текстове в Наказателния кодекс, които да третират заобикалянето на санкции.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg