https://www.gerb.bg/bg

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

Снимка: Stock by Getty Image

Европейската комисия е готова да препоръча във вторник ЕС да намали своите нетни емисии на парникови газове с 90% до 2040 г., цел, която ще изпита политическия апетит за продължаване на амбициозната борба на Европа срещу изменението на климата преди изборите за Европейски парламент, предава „Ройтерс“.

Проектите на препоръката на Комисията, разгледани от Ройтерс, показват, че ЕС ще одобри целта от 90% за нетно намаляване на парниковите газове в сравнение с нивата от 1990 г.

Целта за 2040 г. има за цел да поддържа страните от Европейския съюз на път между съществуващата климатична цел на ЕС за 2030 г. и неговата дългосрочна цел да има нетни нулеви емисии до 2050 г. и да сложи край на продължаващия принос на Европа към изменението на климата.

Изготвен на фона на протести на фермери в цяла Европа и политическа реакция срещу някои зелени закони на ЕС, планът на ЕС е насочен да се съсредоточи върху запазването на обществената подкрепа и европейските индустрии.

„За да продължи Европейската зелена сделка в десетилетието до 2040 г., ще е необходим допълнителен фокус върху благоприятните условия за бизнеса и гражданите да овладеят прехода“, се казва в проект на плана на ЕС, видян от Ройтерс, който може да се промени преди да се публикува.

„Действията за климата трябва да се превърнат в общо дело“, се казва в него.

Предложението от вторник ще постави началото на политическия дебат относно целта, но ще зависи от новата Комисия на ЕС, сформирана след изборите в ЕС през юни, да направи окончателно правно предложение.

Програмата на Европа за климата навлиза в трудна политическа фаза, тъй като започва да засяга чувствителни сектори, като земеделие, и традиционните индустрии са изправени пред ожесточена конкуренция на зелените технологии от Китай.

В проекта се казва, че селското стопанство ще трябва да намали емисиите, различни от CO2, с 30% до 2040 г. спрямо нивата от 2015 г., но служители на ЕС в понеделник посочиха, че тази цел за политически напрегнатия сектор може да бъде премахната в окончателния документ.

Втори документ на ЕС, който също трябва да бъде публикуван във вторник, ще очертае планове за улавяне и съхраняване на стотици милиони тонове емисии на CO2 до 2050 г. – една от многото области, изискващи огромни инвестиции в нови технологии.

Целта за 2040 г. ще преобрази енергийния микс на Европа, като енергията, произвеждана с въглища, ще бъде премахната и общото използване на изкопаеми горива ще бъде намалено с 80% и заменено с възобновяема и ядрена енергия.

Намаляването на емисиите с 90% е точно в диапазона от 90-95%, препоръчан от официалните съветници на ЕС по климатични науки.

Проектът също така излага цената на неуспеха да се справи с изменението на климата под формата на по-разрушително екстремно време – което, според експертите, може да „погълне“ допълнителни разходи от 2,4 трилиона евро до 2050 г., ако глобалното затопляне не бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриални нива.

ЕС намали своите емисии на парникови газове с 33% през 2022 г. спрямо нивата от 1990 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Осиповичи е част от военната история на бившия СССР

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg