https://www.gerb.bg/bg

Двадесет убити при нападение в Сиера Леоне и бягство на близо 2000 затворници

Снимка: EPA/IBRAHIM BARRIE

Двадесет души бяха убити и близо 2000 затворници избягаха по време на атака срещу военни съоръжения, затвор и други места в Сиера Леоне. Това обявиха официални лица от страната, съобщава „Ройтерс“.

Хаосът е започнал в ранните часове на неделя, когато нападатели са открили огън в столицата Фрийтаун. Правителството обвини „войници ренегати“ за атаките, които според него са били отблъснати. Президентът Юлиус Маада Био каза в обръщение в неделя, че повечето от лидерите на атаката са били арестувани и че се полагат усилия за задържането на останалите. Започнало е разследване, заяви той. Говорителят на армията полковник Иса Бангура каза пред „Ройтерс“, че 20-те загинали включват 13 войници, трима нападатели, полицай, цивилен и един човек, който работи в частна охрана. Осем души са ранени и трима арестувани, добави той.

Около 1890 затворници са избягали от централния затвор Pademba Road, след като нападателите са нахлули, според доклад за ситуацията, който служители на затвора споделиха с „Ройтерс“ в понеделник. Досега 23 са се върнали, гласи съобщението. При атаката нападателите са се врязали в главната порта на затвора с превозно средство, за да я отворят. Преди това са се опитали да пробият защитата на сградата, чрез стрелба и ракетна установка, но не са успели, разказа полковник Шек Сулайман Масакуои, изпълняващ длъжността генерален директор на службата по затворите в Сиера Леоне.

Репортер на „Ройтерс“ разказва, че в затворе е видял как вратите на килиите са били разбити или премахнати изцяло.

Полицията призова затворниците да се върнат в затвора в изявление в понеделник и предложи на обществеността награди за подробности относно местонахождението на бегълците или нападателите. Животът се завърна във Фрийтаун в понеделник следобед, когато магазините и фирмите отвориха врати, след като правителството намали целодневния полицейски час на нощен от 9 вечерта до 6 сутринта.

Задачата пред нас е твърде голяма и спешна, за да бъде провалена от тези, които се стремят да ограничат мира и сигурността, на които се радваме като страна„, каза Юлиус Маада Био в публикация в Twitter (X).

Сиера Леоне все още се възстановява от гражданска война от 1991-2002 г., в която са били убити повече от 50 000 души. Ситуацията в страната е напрегната, откакто Био беше преизбран през юни, като този резултат бе отхвърлен от главния опозиционен кандидат и бе поставен под въпрос от други страни, включително Съединените щати и Европейския съюз. През август 2022 г. най-малко 21 цивилни и шестима полицаи бяха убити при антиправителствени протести.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г....

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

Новият министър на отбраната на Русия обеща по-добри грижи за войниците

Андрей Белоусов - изненадващият избор на президента Владимир Путин...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg