https://www.gerb.bg/bg

Допълнителни полицейски сили са разположени в Париж

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

В района на Париж са разположени хиляди допълнителни служители на силите за сигурност, след като във вторник полицията застреля 17-годишен шофьор в Нантер по време на пътна проверка.

Това съобщи Би Би Си.

Тийнейджърът, наречен Нахел М, е бил прострелян от упор, докато е шофирал и скоро след това е катастрофирал.

Протести във връзка с убийството обхванаха региона на Париж през нощта и има опасения за втора нощ на насилие.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че стрелбата е непростима„.

Коментарите на президента обаче предизвикаха гневна реакция от страна на полицейските профсъюзи, които го обвиниха, че бърза да съди замесените полицаи.

Полицейският профсъюз „Алианс“ призова те да бъдат смятани за невинни, докато не бъдат признати за виновни, а конкурентният полицейски профсъюз Unité SGP също говори за политически намеси, които насърчават „антиполицейската омраза“.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че ще предприеме правни действия срещу друга група – France Police, след като тя публикува това, което той нарече „неприемлив и унизителен“ туит, опитващ се да оправдае убийството на тийнейджъра.

Премиерът Елизабет Борн също се намеси, като заяви, че намесата на полицията „очевидно не е била в съответствие с правилата“.

Видеозапис на инцидента в социалните медии показва как полицай насочва пистолет към шофьора на автомобила, преди да се чуе изстрел и след това автомобилът да спре.

Тийнейджърът умира от огнестрелни рани в гърдите, въпреки помощта на службите за спешна помощ.

Полицаят, обвинен в убийството на младежа, заяви, че е стрелял, защото е почувствал, че животът му е в опасност. Служителят на реда е задържан по обвинение в неволно убийство.

След стрелбата във вторник вечерта в Нантер, западно от Париж, последваха серия от протести. Около 31 души бяха арестувани след безредиците.

Запалени са коли и кофи за боклук, а автобусните спирки са разрушени. Фойерверки са изстреляни и в близост до полицейския участък. Полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, някои от които бяха издигнали барикади.

Нахел е вторият човек, който тази година във Франция е убит при полицейска стрелба по време на спиране на движение. Миналата година по този начин са загинали рекордните 13 души.

Според френските медии първоначално полицията е предположила, че тийнейджърът е подкарал колата си към тях с намерението да ги нарани.

Но на кадри, публикувани в интернет и проверени от информационна агенция АФП, се вижда как полицай насочва оръжието си към шофьора през прозореца му и сякаш стреля от упор, докато той се опитва да потегли.

Агенцията съобщава също така, че на видеото се чува човек, който казва: „Ще бъдеш застрелян в главата„, но не е ясно кой го казва.

По време на стрелбата в автомобила са се намирали още двама души. Единият е избягал, а другият, също непълнолетен, е арестуван и задържан от полицията.

Протестиращи, въоръжени с фойерверки, влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците в предградие на Париж миналата нощ, след като 17-годишен младеж беше застрелян от полицията по време на проверка на пътя и прокуратурата започна разследване за убийство, предава Ройтерс.

Трийсет и един души бяха арестувани при сблъсъците, при които бяха изгорени 40 коли, предимно в Нантер, парижкото предградие, откъдето е жертвата, каза вътрешният министър Жералд Дарманин в сряда.

През 2022 г. рекордните 13 души са били убити при подобни обстоятелства, в сравнение с трима през 2021 г. и двама през 2020 г., според данни на Ройтерс, които показват, че мнозинството от жертвите са чернокожи или от арабски произход.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg