https://www.gerb.bg/bg

Броят на сериозните киберинциденти скочил над 10 пъти само за 3 години

Броят на сериозните киберинциденти в органите на ЕС се е увеличил над десет пъти в периода между 2018 г. и 2021 г. Това установи доклад на Европейската сметна палата. Работата от разстояние предоставя значително по-голям брой потенциални точки за достъп за извършителите на такива атаки. Сериозните инциденти често се причиняват от сложни кибератаки, които обикновено са свързани с използването на нови методи и технологии, а разследването им и възстановяването след тях могат да отнемат седмици или месеци. Те посочват като пример, кибератаката срещу Европейската агенция по лекарствата, която причини изтичане и манипулиране на чувствителни данни по начин, целящ да подкопае доверието във ваксините.

Основната констатация на одиторите е, че институциите, органите и агенциите на ЕС невинаги са добре защитени срещу киберзаплахи. Те нямат единен подход в областта на киберсигурността, невинаги прилагат основни механизми за контрол и ключови добри практики в областта на киберсигурността, нито предоставят систематично обучения по киберсигурност. Размерът на отделените за киберсигурност ресурси варира значително, като някои органи на ЕС са имали много по-ниски разходи в сравнение с други подобни организации.

Според тях, кадрите не са достатъчно подготвени, тъй като нивото на подготвеност в различните институции е различно. В тази връзка одиторите препоръчват да се въведат обвързващи правила за киберсигурност и да се увеличат ресурсите, предоставени на Екипа за незабавно реагиране при компютърни инциденти за институциите, органите и агенциите на ЕС (CERT-EU). Те посочват още, че Европейската комисия следва също да насърчава по-близкото сътрудничество между органите на ЕС, а CERT-EU и Агенцията на Европейския съюз да се фокусират повече върху институциите на ЕС с по-малко опит в управлението на киберсигурността.

Одиторите посочват, че несподелянето на информация също представлява недостатък — например, не всички органи на ЕС докладват навреме относно съществуващите уязвимости или сериозните киберинциденти, които са ги засегнали и могат да засегнат и други институции

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg